Televiziunea militară din Myanmar a declarat luni că armata a preluat controlul asupra țării timp de un an, în timp ce rapoartele spuneau că mulți dintre politicienii înalți ai țării, inclusiv Aung San Suu Kyi, au fost reținuți, realteaza Associated Press.

Suu Kyi și președintele Win Myint au fost arestați luni dimineata, cu doar câteva ore înainte ca un nou guvern care a fost ales într-un vot organizat anul trecut să fie învestit.

Liderii militari au declarat o stare de urgență de un an și l-au numit pe vicepreședinte Myint Swe – fost general – în funcția de președinte în funcție.

Liga Națională pentru Democrație a lui Suu Kyi a umilit partidul USDP susținut de militari la vot, câștigând cu o marjă mai mare decât în timpul alegerilor din 2015.

Aung San Suu Kyi ( stânga) ) si Min Aung Hlaing ( dreapta), comandantul general al armatei Myanmar,

NLD a dat publicității o declarație despre care spuneau că a fost scrisă de Suu Kyi înainte de arestarea ei, care spunea: „Acțiunile militare sunt acțiuni pentru a readuce țara sub dictatură.

„Îi îndemn pe oameni să nu accepte acest lucru, să răspundă și să protesteze din toată inima împotriva loviturii de stat de către militari”.

Myanmar – o fostă colonie britanică cunoscută sub numele de Birmania – și-a câștigat independența în 1948, inițial ca democrație, deși cu o influență puternică din partea armatei, care a fost esențială în lupta pentru auto-guvernare.

Dar pe fondul luptelor, corupției și persecuțiilor etnice, guvernul a pierdut controlul și în 1962 armata a fost invitată să formeze un guvern de unitate sub un sistem socialist cu un singur partid.

Junta militară a condus apoi Myanmar în următoarele cinci decenii, până când alegerile parțiale organizate în 2010 au inaugurat o nouă eră a guvernării civile din 2011.

Alegerile complete organizate în 2015 au dat puterea partidului lui Suu Kyi, deși cu o parte garantată a puterii pentru militari.

Alegerile organizate anul trecut au acordat încă mai multă putere partidului Suu Kyi și – pe fondul temerilor privind reformele constituționale care ar elimina o mare parte din influența militară – generalii au pretins fraude electorale și au amenințat că vor interveni.

Întrucât noul guvern urma să fie învestit luni, lovitura de stat a avut loc la primele ore.

A fost declarată o stare de urgență de un an, puterea transferată liderilor militari, iar toate băncile au fost închise până la o nouă notificare.

Myo Nyunt, purtătorul de cuvânt al NLD, a declarat că Suu Kyi, consilier de stat și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, împreună cu președintele Win Myint, au fost „reținuți” în capitala Naypyidaw.

„Am auzit că au fost luați de militari”, a declarat el pentru AFP, adăugând că este extrem de îngrijorat cu privire la cei doi. Având în vedere situația pe care o vedem acum, trebuie să presupunem că armata organizează o lovitură de stat. ‘

Casa Albă a declarat că președintele Biden a fost informat despre situație și a solicitat armatei din Myanmar să elibereze liderii.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Indignare față de o înregistrare video din Ierusalim în care evreii ultraortodocși scuipă un grup de creștini

O înregistrare video tulburătoare care arată evreii ultraortodocși scuipând pe jos lângă…

Șefa IPJ Constanța, despre moartea tinerei DJ Lalla: Luăm în calcul fie un act suicidar, fie un accident

Șefa Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, comisar șef Mădălina-Sorina Vlangăr, a declarat…

Cel puțin 21 de morți după ce un autocar s-a prăbușit de pe un pasaj rutier lângă Veneția

Un accident mortal de autobuz s-a produs ieri seară în apropiere de…

Azerbaidjanul a arestat mai mulți foști lideri separatiști de top din Nagorno-Karabah

Azerbaidjanul a arestat mai mulți foști lideri din Nagorno-Karabah după ce a…

Florența interzice închirierile pe termen scurt în centrul istoric

Orașul Florența, cunoscut în întreaga lume pentru arta și arhitectura renascentistă, a…