Televiziunea militară din Myanmar a declarat luni că armata a preluat controlul asupra țării timp de un an, în timp ce rapoartele spuneau că mulți dintre politicienii înalți ai țării, inclusiv Aung San Suu Kyi, au fost reținuți, realteaza Associated Press.

Suu Kyi și președintele Win Myint au fost arestați luni dimineata, cu doar câteva ore înainte ca un nou guvern care a fost ales într-un vot organizat anul trecut să fie învestit.

Liderii militari au declarat o stare de urgență de un an și l-au numit pe vicepreședinte Myint Swe – fost general – în funcția de președinte în funcție.

Liga Națională pentru Democrație a lui Suu Kyi a umilit partidul USDP susținut de militari la vot, câștigând cu o marjă mai mare decât în timpul alegerilor din 2015.

Aung San Suu Kyi ( stânga) ) si Min Aung Hlaing ( dreapta), comandantul general al armatei Myanmar,

NLD a dat publicității o declarație despre care spuneau că a fost scrisă de Suu Kyi înainte de arestarea ei, care spunea: „Acțiunile militare sunt acțiuni pentru a readuce țara sub dictatură.

„Îi îndemn pe oameni să nu accepte acest lucru, să răspundă și să protesteze din toată inima împotriva loviturii de stat de către militari”.

Myanmar – o fostă colonie britanică cunoscută sub numele de Birmania – și-a câștigat independența în 1948, inițial ca democrație, deși cu o influență puternică din partea armatei, care a fost esențială în lupta pentru auto-guvernare.

Dar pe fondul luptelor, corupției și persecuțiilor etnice, guvernul a pierdut controlul și în 1962 armata a fost invitată să formeze un guvern de unitate sub un sistem socialist cu un singur partid.

Junta militară a condus apoi Myanmar în următoarele cinci decenii, până când alegerile parțiale organizate în 2010 au inaugurat o nouă eră a guvernării civile din 2011.

Alegerile complete organizate în 2015 au dat puterea partidului lui Suu Kyi, deși cu o parte garantată a puterii pentru militari.

Alegerile organizate anul trecut au acordat încă mai multă putere partidului Suu Kyi și – pe fondul temerilor privind reformele constituționale care ar elimina o mare parte din influența militară – generalii au pretins fraude electorale și au amenințat că vor interveni.

Întrucât noul guvern urma să fie învestit luni, lovitura de stat a avut loc la primele ore.

A fost declarată o stare de urgență de un an, puterea transferată liderilor militari, iar toate băncile au fost închise până la o nouă notificare.

Myo Nyunt, purtătorul de cuvânt al NLD, a declarat că Suu Kyi, consilier de stat și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, împreună cu președintele Win Myint, au fost „reținuți” în capitala Naypyidaw.

„Am auzit că au fost luați de militari”, a declarat el pentru AFP, adăugând că este extrem de îngrijorat cu privire la cei doi. Având în vedere situația pe care o vedem acum, trebuie să presupunem că armata organizează o lovitură de stat. ‘

Casa Albă a declarat că președintele Biden a fost informat despre situație și a solicitat armatei din Myanmar să elibereze liderii.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

VIDEO. RA-APPS investește în secret 7 milioane de euro din bani publici în viitoarea locuință a lui Klaus Iohannis

Regia Protocolului de Stat a început în secret renovarea unui fost sediu…

Macron nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că nu exclude trimiterea de trupe…

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, internat la psihiatrie după ce a fost prins de patru ori la volan în ultima lună, deși permisul îi fusese retras

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, se află în prezent internat…

Ciolacu spune că nu știe dacă vila renovată cu milioane de euro este destinată președintelui Iohannis

Marcel Ciolacua a anunțat că va solicita informații cu privire la o…

Peste 2 milioane de animale au murit în Mongolia din cauza vremii extreme

Iarna aceasta a fost mai severă decât de obicei în Mongolia, cu…

New York Times: CIA a construit 12 baze secrete de spionaj în Ucraina, purtând un război din umbră împotriva Rusiei din 2014

Publicația New York Times dezvăluie într-un articol nivelul de sprijin acordat de…

Sonda spațială Odiseu a trimis primele imagini de la aselenizarea sa pe Lună

Sonda americană Odiseu, dezvoltată de compania Intuitive Machines, a trimis primele imagini…

Parlamentul Ungariei aprobă cererea Suediei de aderare la NATO

Parlamentul Ungariei a votat luni pentru a ratifica cererea Suediei de a…