Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni ca inspectorilor internaționali să li se permită accesul la centrala nucleară Zapojie, după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de bombardamente asupra celui mai mare complex atomic din Europa, potrivit Reuters.

“Orice atac asupra unei centrale nucleare este un lucru sinucigaș”, a declarat Guterres în cadrul unei conferințe de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la ceremonia de comemorare a memoriei păcii de la Hiroshima pentru a comemora 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.

În pofida bombardamentelor, complexul reactorului nuclear funcționa în “regim normal”, a declarat luni agenția de presă Interfax, care l-a citat pe Evgheni Balitski, șeful administrației locale instalat de ruși.

Forțele rusești au capturat centrala din sud-estul Ucrainei la începutul lunii martie, la scurt timp după invazia din 24 februarie a Moscovei în țara vecină, dar aceasta este în continuare condusă de tehnicieni ucraineni.

Ucraina a acuzat Rusia de noi bombardamente în zona uzinei sâmbătă, care au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor. A fost a doua lovitură raportată asupra centralei în tot atâtea zile, după ce a fost avariată o linie electrică.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat duminică, într-un discurs televizat, Rusia de “teroare nucleară”, care a justificat noi sancțiuni internaționale, de data aceasta împotriva vastului sector al energiei nucleare al Moscovei.

Autoritatea instalată de Rusia în regiunea Zaporojie a declarat că forțele ucrainene au lovit zona cu un lansator multiplu de rachete, avariind clădirile administrative și o zonă de depozitare.

Guterres a declarat că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) are nevoie de acces la centrală. “Susținem pe deplin AIEA în toate eforturile sale în legătură cu crearea condițiilor pentru stabilizarea centralei”, a declarat el.

Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a avertizat sâmbătă că ultimul atac “subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear”.

De asemenea, șeful companiei de stat ucrainene Energoatom a cerut în această dimineață ca centrala nucleară din Zaporjie să fie transformată într-o zonă liberă de forțe militare și a declarat că la fața locului ar trebui să fie prezentă o echipă de pacificatori.

În același timp, Energoatom acuză forțele ruse că au pus mine în interiorul centralei. Într-un mesaj publicat pe Telegram, compania ucraineană îl citează pe “șeful forțelor de apărare împotriva radiațiilor, chimice și biologice ale Federației Ruse, generalul-maior Valeriy Vasyliev”, acuzându-l că a declarat: “Am plantat mine în toate instalațiile importante ale centralei nucleare din Zaporizhzhia. Și nu ascundem acest lucru inamicului. I-am avertizat. Inamicul știe că centrala va fi fie a rușilor – fie a nimănui”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.