Gigantul bancar UBS a preluat Credit Suisse pentru aproape 3,25 miliarde de dolari pentru a preveni noi perturbări ale pieței în sistemul bancar mondial.

Tranzacția de duminică, încheiată în ultimul moment, a evaluat Credit Suisse la puțin peste 3,15 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o fracțiune din prețul de 8 miliarde de dolari pe care îl avea vineri.

Autoritățile de reglementare elvețiene au îndemnat UBS să achiziționeze Credit Suisse după ce planul acestuia din urmă de a împrumuta până la 50 de miliarde de franci (54 de miliarde de dolari) nu a reușit să își liniștească clienții și investitorii.

Credit Suisse se numără printre băncile de importanță sistemică la nivel mondial, ceea ce a făcut ca autoritățile de reglementare să fie îngrijorate de posibilele repercusiuni în cazul în care aceasta ar da faliment.

Ordonanța de urgență a fost aprobată de puterea executivă a Elveției, permițând fuziunea să aibă loc fără aprobarea acționarilor. În urma anunțului fuziunii, băncile centrale ale lumii au coordonat măsuri financiare pentru a stabiliza băncile în săptămâna următoare.

Acțiunile bancare europene au scăzut după preluarea Credit Suisse

Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu peste 60% după ce UBS a acceptat să cumpere banca în weekend.

De asemenea, acțiunile UBS au scăzut cu 8,7% la începutul ședinței de tranzacționare, investitorii reacționând la preluarea la preț redus a Credit Suisse.

Alte bănci europene sunt, de asemenea, în scădere, Deusche Bank a scăzut cu 6%, BNP Paribas a scăzut cu 4,2%, iar Société Générale cu 4,4%.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Iohannis, atac dur la profesori: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Guvernul le-a dat tot ce au vrut

Președintele Klaus Iohannis a condamnat ferm decizia liderilor sindicali de a continua…

Zelenski: Ucraina va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a ajuta Moldova să își atingă obiectivul de aderare la UE

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat sprijinul pentru aspirațiile Moldovei vecine de…

Regele Charles al III-lea vine astăzi în România pentru o vizită privată de cinci zile

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va sosi astăzi în România…