Israelul suspectează că Iranul a trimis intenționat o navă pentru a arunca sute de tone de țiței in apele sale, cel mai grav dezastru ecologic din zonă în ultimele decenii, ca răzbunare pentru asasinarea din noiembrie a principalului om de știință nuclear din țară, potrivit oficialilor și presei israeliene.

Însă oficialii israelieni spun că declarația ministrului mediului care învinovățește în mod direct Iranul, lansată miercuri, a fost prematură, deoarece serviciile militare și serviciile de informații nu au luat încă o hotărâre finală atât asupra culpabilității iraniene, cât și asupra nivelului adecvat de răspuns la ceea ce ar fi cel mai mare act de terorism ecologic în istoria recentă.

“Această declarație nu ar fi trebuit să fie făcută niciodată”, a declarat pentru Insider un fost oficial de informații israelian. “IDF și Mossad sunt responsabile pentru investigarea atacurilor asupra Israelului, determinarea responsabilității și sugerarea unui curs de acțiune pentru a răspunde. Acest proces este în curs de desfășurare și nu este portofoliul ministrului mediului care să înceapă războaiele cu Iranul”.

În ultimele două săptămâni, tone de țiței s-au scurs pe țărmurile din Israel și Liban, distrugând viața sălbatică și provocând daune ecologice care ar putea dura ani de zile pentru restaurare, potrivit experților în mediu. Dar după ce ministrul a acuzat în mod direct Iranul de o operațiune complexă de devarsare a petrolului în larg, problema a căpătat o nouă dimensiune pe măsură ce temerile din Washington și Europa au crescut asupra posibilității unui răspuns israelian.

Pe 26 februarie, două explozii au lovit o navă de marfă deținută de Israel care opera în Golful Oman. Oficialii au acuzat imediat forțele iraniene, care au fost acuzate de multă vreme de atacuri sporadice în curs de desfășurare asupra transportului maritim în zonă. Atacul, pentru prima dată când Iranul a vizat direct transportul maritim legat de israelieni în regiune, a declanșat deja o dezbatere aprinsă în Israel cu privire la necesitatea de a răspunde împotriva obiectivelor iraniene.

Având acest atac în mod ferm pus pe seama Iranului, există o îngrijorare din ce în ce mai mare că serviciile de informații israeliene vor lua aceeași hotărâre ca și ministerul mediului – că deversarea de petrol este o operațiune iraniană. Israelul ar putea folosi dubla provocare ca motiv pentru a lovi Iranul la fel cum Europa și Statele Unite speră să reînceapă discuțiile nucleare cu Iranul în schimbul unei redeschideri a comerțului economic și a unor relații mai pașnice.

“Iranul este foarte bun în gestionarea escaladării, dar dacă ambele incidente ar fi fost mana lor, acest lucru reprezintă un joc de noroc, deoarece ambele operațiuni i-au făcut pe israelieni mult mai supărați decât provocările normale”, a declarat un diplomat european din regiune, care a refuzat să fie numit.

“Iranul trebuie să știe că Israelul caută un motiv bun pentru a escalada lucrurile singuri din cauza temerilor că Biden îi va ignora în încheierea unui nou acord cu privire la programul nuclear”, a declarat diplomatul.

Un oficial al Consiliului de Securitate Națională al SUA, a declarat că îngrijorarea unui răspuns israelian este reală, dar frustrarea față de provocările Iranului a crescut atât în ​​America cât și în Europa.

„Toată lumea știe că “Bibi” (Beniamin Netaniahu) dorește să încetinească orice reluare a discuțiilor asupra armelor nucleare și caută o scuză pentru a forța o acțiune care nu poate fi anulată”, a spus oficialul. “Dar, evident, la Teheran există oameni duri care sunt de acord și îi oferă în continuare scuze. Este greu să predici răbdarea când Iranul acționează în acest mod agresiv.”

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Președintele ucrainean îi reproșează lui Biden comentariile despre invazia rusă: ‘Nu există incursiuni minore’

În timpul unei conferințe de presă de aproape două ore la Casa…

Senatorul USR Cristian Viașu a încetat din viață, la vârsta de 45 de ani

Senatorul Cristian Viașu a încetat din viață, la vârsta de 45 de…

Rusia cere retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria

Ministerul rus de Externe solicită ca NATO să retragă trupele străine, armele…

Serghei Lavrov: Rusia așteaptă răspunsuri scrise din partea Washingtonului, săptămâna viitoare

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri, după discuțiile cu…

Un avion care zbura pe ruta Miami-Londra s-a întors din drum după ce un pasager a refuzat să poarte mască de protecție

Un zbor American Airlines de la Miami la Londra s-a întors în…