Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia și NYU a scos la iveală o activitate de tranzacționare neobișnuită în zilele dinaintea atacului mortal lansat de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie. Analizând datele de pe piața bursieră, cercetătorii cred că au găsit dovezi că cel puțin un trader ar fi putut avea cunoștință în avans de atacul iminent.

În zilele anterioare datei de 7 octombrie, vânzările în lipsă de acțiuni legate de economia israeliană au înregistrat o creștere spectaculoasă. Vânzările în lipsă permit traderilor să profite atunci când prețul acțiunilor scade. Studiul a constatat că peste 227.000 de acțiuni ale unui fond israelian tranzacționat la bursă au fost vândute în lipsă pe 2 octombrie, depășind cu mult valoarea zilnică obișnuită de aproximativ 2.000 de acțiuni. Potrivit cercetătorilor, profiturile obținute din vânzarea în lipsă a acțiunilor unei singure companii israeliene în această perioadă de timp s-au ridicat la aproape 900.000 de dolari.

Cercetătorii au comparat modelele de tranzacționare înainte de alte perioade de tulburări în Israel, dar nu au găsit nimic neobișnuit. Doar în zilele de dinaintea atacurilor din octombrie vânzările în lipsă au atins niveluri mai mult decât anormale. Mai mult, activitatea părea concentrată la un singur comerciant. Nu există nicio explicație evidentă pentru această mișcare, în afară de faptul că ar fi putut avea cunoștințe din interior despre atacul planificat.

Deși nu poate fi identificată persoana exactă din spatele tranzacțiilor, cercetătorii susțin că activitatea de pe piață a servit ca un semnal de avertizare timpurie care a fost trecut cu vederea. Aceștia speră că atragerea atenției asupra acestui tip de analiză economică poate ajuta serviciile de informații și factorii de decizie politică să integreze mai bine sursele alternative de informații care pot prefigura evenimente geopolitice. Întrucât atacurile violente sunt din ce în ce mai mult planificate metodic pe perioade lungi de timp, datele neconvenționale ar trebui să facă parte din evaluarea riscurilor emergente pentru securitate, sugerează studiul.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…