Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că decizia Rusiei de a suspenda participarea la cel mai recent tratat bilateral de control al armelor nucleare face ca lumea să fie mai periculoasă și a îndemnat Moscova să se răzgândească.

“Mai multe arme nucleare și mai puțin control al armelor face lumea mai periculoasă”, a declarat Jens Stoltenberg, îndemnând Rusia să își reconsidere decizia. “Acesta este unul dintre ultimele acorduri majore de control al armelor pe care le avem”, a spus el, și “doar un alt exemplu” de îndepărtare de ordinea internațională bazată pe reguli.

Vorbind alături de el, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că decizia Kremlinului de a renunța la tratatul New Start este “o altă dovadă că ceea ce face Rusia este demolarea sistemului de securitate care a fost construit la sfârșitul războiului rece”.

Vladimir Putin a anunțat că suspendă participarea Rusiei la tratatul New Start cu SUA într-un lung discurs în care a acuzat Occidentul că a declanșat războiul din Ucraina.

Stoltenberg a mai precizat că alianța este “din ce în ce mai îngrijorată” de faptul că China plănuiește să sprijine Rusia.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook