Fostul președinte american Donald Trump s-a oferit să-l ducă acasa cu avionul prezidential pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, după ce cei doi s-au întâlnit pentru a doua oară la un summit de la Hanoi, Vietnam, în 2019, a dezvăluit un nou documentar al BBC.

Seria în trei părți, intitulată „Trump Takes On the World”, dezvăluie noi detalii despre modul în care Trump și Kim au negociat programul nuclear al Coreei de Nord, care s-a încheiat în cele din urmă fără un acord.

Trump, care părăsise brusc întâlnirea, a declarat presei la acea vreme: „Uneori trebuie doar să mergi”.

Dar fostul președinte nu a plecat fără să facă mai întâi o ofertă neobișnuită.

„Președintele Trump i-a oferit lui Kim un loc in Air Force One”, a declarat pentru BBC Matthew Pottinger, cel mai înalt expert asiatic al Consiliului de Securitate Națională al lui Trump.

„Președintele știa că Kim a ajuns într-o călătorie cu trenul de mai multe zile prin China în Hanoi și președintele a spus:„ Pot să te duc acasă în două ore, dacă vrei ”. A fost un gest plin de grație “, a adăugat el.

Kim a refuzat oferta, potrivit lui Pottinger.

Seria BBC include și un interviu cu fostul consilier al securității naționale al lui Trump, John Bolton, care a fost prezent la summit.

Bolton a spus că, în timp ce se indreptau către întâlnire, Trump se arăta încrezător că ar putea încheia un acord odată ce va fi în aceeasi cameră cu Kim.

“Trump a crezut în mod evident că are un nou prieten cel mai bun în Kim Jong Un”, a declarat Bolton, potrivit Sunday Times. “Trump a crezut că relațiile SUA-Coreea de Nord sunt excelente pentru că el și Kim erau prieteni. Este o percepție foarte periculoasă”.

Alte știri:  Zelenski spune că l-a invitat pe Trump în Ucraina pentru a-i explica propunerile sale de pace

Kim și Trump au ajuns să se întâlnească pentru a treia și ultima oară în zona demilitarizată coreeană trei luni mai târziu, dar nu au mai existat progrese.

Cei doi lideri au avut o relație complicată în cei patru ani de președinție ai lui Trump.

Trump îl numise pe liderul Coreei de Nord „Omul cu rachete mici” și făcuse amenințări de „foc și furie”, dar mai târziu a sugerat că sunt foarte buni prieteni și chiar l-a descris ca „un tip foarte deștept”, potrivit BBC.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook