foto: Inquam Photo

Țările din Europa de Est se așteaptă la un nou val de refugiați ucraineni, în contextul în care iarna se apropie, iar Rusia vizează rețeaua electrică și centralele de încălzire din Ucraina, relatează Reuters.

Datele Agenției ONU pentru refugiați UNHCR arată că aproximativ 6,9 milioane de persoane sunt considerate strămutate intern în Ucraina, iar 4,5 milioane de refugiați ucraineni sunt înregistrați în prezent în cadrul diferitelor scheme de protecție din Europa, mulți dintre ei în statele UE care se învecinează cu Ucraina – Slovacia, Polonia, Ungaria și România.

După o creștere inițială în urma invaziei Rusiei de la 24 februarie, numărul refugiaților care se îndreaptă spre vest din Ucraina a scăzut la sfârșitul primăverii. Până acum, în această toamnă, nu s-a înregistrat o creștere mare a numărului de refugiați, dar organizațiile de caritate spun că există acum semne de intensificare a mișcărilor peste granițe și își intensifică pregătirile.

Planul de urgență al Slovaciei estimează că până la 700.000 de persoane ar putea trece pe teritoriul său în decurs de trei luni din cauza temperaturilor scăzute și a luptelor grele care continuă în unele părți din estul și sudul Ucrainei.

“Se simte o creștere a numărului de persoane și este de așteptat. În prezent, este în creștere cu 15%”, a declarat Roman Dohovic, un coordonator de ajutoare pentru orașul Kosice din estul Slovaciei.

În Ungaria, Zsofia Dobis-Lucski, purtător de cuvânt al Hungarian Reformed Church Aid, un ONG care lucrează la graniță, a declarat că numărul sosirilor zilnice la gara Zahony, în apropiere de graniță, a crescut de zece ori, ajungând la aproximativ 300-500, de la intensificarea bombardamentelor Rusiei asupra orașelor ucrainene.

Această cifră este încă sub cele 1.000 de persoane pe zi înregistrate în primăvară, dar se așteaptă ca penuria de energie electrică din Ucraina să crească numărul de sosiri în următoarele săptămâni.

Orașul Przemysl din estul Poloniei, cea mai aglomerată poartă de intrare pentru refugiați de la invazia rusă, a fost în mare parte liniștit, doar câteva zeci de persoane fiind cazate în prezent la centrul de primire local, o fracțiune din cele 4.000 de persoane înregistrate în primăvară.

“Trebuie să ne pregătim pentru iarnă, am anticipat de mult timp că ar putea fi dificilă și trebuie să fim pregătiți pentru vreun nou val de refugiați”, a declarat Witold Wolczyk de la primăria din Przemysl.

Ministrul ceh de interne Vit Rakusan a declarat săptămâna trecută, după o călătorie la Kiev, că aproximativ o cincime dintre refugiații care s-au înregistrat pentru a rămâne în Europa s-au întors în Ucraina – iar unii dintre aceștia s-ar putea întoarce din cauza condițiilor de iarnă grea. Republica Cehă nu se învecinează cu Ucraina, dar a fost o destinație populară pentru refugiați, acordând permisiunea temporară de ședere pentru aproximativ 457.000 de persoane.

Sursa: Reuters.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *