Transporturile rusești de petrol pe mare s-au prăbușit, scăzând cu 54% în prima săptămână sub incidența sancțiunilor G-7 menite să limiteze veniturile Kremlinului din exporturile de petrol, potrivit Bloomberg.

Media pe patru săptămâni a scăzut, de asemenea, la un nou minim al anului 2022.

Această scădere este parțial atribuită lucrărilor de reparații într-unul dintre porturile din Marea Baltică, care au fost deja finalizate. De asemenea, se datorează parțial și lipsei de armatori dispuși să transfere țițeiul rusesc de la o instalație de export din Asia.

Alte câteva porturi au înregistrat scăderi de la o săptămână la alta.

Se așteaptă ca volumul exporturilor de petrol rusesc prin porturile din Marea Baltică să revină la nivelul de dinaintea reparațiilor, în timp ce problema din Asia ar putea dura mult mai mult timp pentru a fi rezolvată.

Bloomberg a precizat că interdicția UE pentru transporturile de petrol pe mare a blocat cea mai apropiată piață petrolieră pentru Rusia, care reprezenta jumătate din totalul exporturilor de petrol rusesc la începutul anului. În afară de cantități mici de transporturi către Bulgaria, transporturile de petrol pe cale maritimă către statele NATO au încetat complet.

Volumul de petrol transportat de petrolierele cu destinația China, India și Turcia și volumul de petrol transportat de petrolierele care nu și-au indicat încă destinația finală au scăzut la o medie de 2,53 milioane de barili pe zi în cele patru săptămâni până la 16 decembrie.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook