Un tribunal special din capitala Myanmar a condamnat-o luni la patru ani de închisoare pe Aung San Suu Kyi, după ce a găsit-o vinovată de instigare și încălcarea restricțiilor legate de coronavirus, a declarat un oficial legal.

Sentința a fost prima dintr-o serie de cazuri în care laureata Nobel, în vârstă de 76 de ani, este urmărită penal de când armata a preluat puterea la 1 februarie, împiedicând partidul ei Liga Națională pentru Democrație să înceapă un al doilea mandat de cinci ani. .

Cazul de incitare a implicat declarații postate pe pagina de Facebook a partidului ei, după ce ea și alți lideri de partid fuseseră deja reținuți de armată, în timp ce acuzația de coronavirus a implicat o apariție în campanie înaintea alegerilor din noiembrie anul trecut, pe care partidul ei le-a câștigat cu o majoritate covârșitoare.

Armata, al cărei partid aliat a pierdut multe locuri în alegeri, a acuzat o fraudă masivă la vot, dar observatorii independenți nu au detectat nereguli majore.

Decizia instanței a fost transmisă de un oficial legal care a insistat asupra anonimatului de teamă să nu fie pedepsit de autorități. Procesele lui Suu Kyi sunt închise presei și spectatorilor, iar avocații ei, care fuseseră singura sursă de informații cu privire la proceduri, au primit ordine în octombrie, care le interziceau să elibereze informații.

Cazurile împotriva Suu Kyi sunt considerate pe scară largă ca fiind concepute pentru a o discredita și a o împiedica să candideze la următoarele alegeri. Constituția interzice oricărei persoane trimise la închisoare după ce a fost condamnată pentru o infracțiune să ocupe funcții înalte sau să devină parlamentar.

Opoziția față de conducerea militară rămâne puternică la 10 luni de la preluarea de către armată, iar verdictul poate aprinde și mai mult tensiunile.

Au existat marșuri de protest duminică împotriva guvernului militar și au cerut eliberarea lui Suu Kyi și a altor membri reținuți ai guvernului ei. Un camion al armatei a intrat în mod deliberat într-un grup de aproximativ 30 de tineri în Yangon, cel mai mare oraș al țării, și cel puțin trei dintre protestatari ar fi fost uciși, potrivit unor rapoarte neconfirmate.

Verdictele din primele două cazuri ale lui Suu Kyi, privind incitarea – pentru presupusa răspândire de informații false sau inflamatorii care ar putea perturba ordinea publică – și încălcarea Legii de gestionare a dezastrelor naturale pentru presupusa încălcare a restricțiilor legate de coronavirus, ar fi trebuit să fie pronunțate marțea trecută. Cu toate acestea, instanța și-a amânat decizia fără nicio explicație. În același timp, a fost de acord să permită săptămâna aceasta să depună mărturie cu privire la o acuzație separată de coronavirus de la un martor al apărării suplimentar care anterior nu a putut să meargă la tribunal din cauza unor probleme de sănătate.

Avocații lui Suu Kyi au căutat cu fermitate să fie respinsă acuzația de incitare. Dovezile acuzării au constat în declarații postate pe o pagină de Facebook a partidului lui Suu Kyi. Avocații apărării au susținut că Suu Kyi și un co-inculpat, fostul președinte Win Myint, nu puteau fi considerați responsabili pentru declarații – care criticau preluarea– deoarece erau deja în detenție.

Fostul primar al orașului Naypyitaw, Myo Aung, a fost un alt inculpat în acuzare, care presupune o pedeapsă maximă de doi ani de închisoare și o amendă. Win Myint a fost condamnat la un total de patru ani, iar Myo Aung la doi ani.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Președintele ucrainean îi reproșează lui Biden comentariile despre invazia rusă: ‘Nu există incursiuni minore’

În timpul unei conferințe de presă de aproape două ore la Casa…

Senatorul USR Cristian Viașu a încetat din viață, la vârsta de 45 de ani

Senatorul Cristian Viașu a încetat din viață, la vârsta de 45 de…

Rusia cere retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria

Ministerul rus de Externe solicită ca NATO să retragă trupele străine, armele…

Serghei Lavrov: Rusia așteaptă răspunsuri scrise din partea Washingtonului, săptămâna viitoare

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri, după discuțiile cu…

Un avion care zbura pe ruta Miami-Londra s-a întors din drum după ce un pasager a refuzat să poarte mască de protecție

Un zbor American Airlines de la Miami la Londra s-a întors în…