Germania, Irlanda și Olanda s-au alăturat listei în creștere a țărilor care au suspendat utilizarea vaccinului împotriva coronavirusului dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford din cauza problemelor legate de cheagurile de sânge.

Guvernul olandez a declarat duminică că vaccinul Oxford-AstraZeneca nu va fi utilizat până cel puțin pe 29 martie, în timp ce Irlanda a declarat mai devreme în acea zi că a suspendat temporar vaccinul ca măsură de precauție. Luni, guvernul german a spus că suspendă utilizarea acestuia , solicitând investigații suplimentare.

Organizația Mondială a Sănătății a încercat să minimizeze preocupările continue privind siguranța, spunând săptămâna trecută că nu există nicio legătură între vaccinul AstraZeneca și un risc crescut de a dezvolta cheaguri de sânge. Agenția Națiunilor Unite pentru sănătate a cerut țărilor să continue să utilizeze vaccinul Oxford-AstraZeneca.

În ciuda acestui fapt, o serie de țări europene au întrerupt deja utilizarea vaccinului Oxford-AstraZeneca. Aceasta s-a adăugat problemelor campaniei de vaccinare a regiunii, într-un moment în care agenția de sănătate publică din Germania a avertizat că un al treilea val de infecții cu coronavirus a început deja.

Thailanda a oprit, de asemenea, implementarea planificată a vaccinului.

Mișcarea de a întrerupe utilizarea acestuia de către oficialii olandezi și irlandezi a venit la scurt timp după ce agenția norvegiană pentru medicamente a declarat că a fost notificată cu privire la trei lucrători din domeniul sănătății care au fost tratați în spital pentru sângerări, cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite după ce au fost vaccinati cu serul de la Oxford-AstraZeneca.

Norvegia a suspendat si ea programul său de vaccinare cu Oxford-AstraZeneca.

Geir Bukholm, director al diviziei de control al infecțiilor și sănătății mediului la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, a declarat că agenția norvegiană pentru medicamente va „urmări aceste reacții adverse suspectate și va lua măsurile necesare în această situație gravă”.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa, a declarat, de asemenea, că nu există nicio indicație că vaccinul Oxford-AstraZeneca provoacă cheaguri de sânge,

EMA a recunoscut că unele țări europene au întrerupt utilizarea vaccinului Oxford-AstraZeneca, dar a spus că inoculările pot continua să fie administrate în timp ce o investigație a cazurilor de cheaguri de sânge este în curs.

Prim-ministrul irlandez, Micheal Martin, a declarat luni CNBC că a anticipat că pauza va fi temporară și că țara își propune să recupereze rapid programul său de inoculare.

„Nu există niciun efect cauzal stabilit sau ceva de genul acesta, dar, ca măsură de precauție, în conformitate cu principiul precauției și într-o abundență de precauție, sfatul nostru clinic a fost de a întrerupe programul în timp ce EMA face o revizuire a acestui lucru”, a spus el. spus. „Aceasta este o pauză nedorită, dar totuși cred că este important să luăm în considerare sfaturile pe care le-am primit.”

Ce spune AstraZeneca

„O analiză atentă a tuturor datelor de siguranță disponibile pentru mai mult de 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu a arătat dovezi ale unui risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă (TVP) trombocitopenie, în orice grup de vârstă, sex, lot sau într-o anumită țară ”, a declarat AstraZeneca într-un comunicat duminică.

Cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinului Oxford-AstraZeneca, care nu conține virusul și nu poate provoca Covid, sunt de obicei ușoare sau moderate și se îmbunătățesc în câteva zile de la vaccinare.

Gigantul farmaceutic a spus că în întreaga UE și Marea Britanie au existat 15 evenimente de tromboză venoasă profundă și 22 de evenimente de embolie pulmonară raportate printre cei vaccinați.

Acest lucru este mult mai mic decat s-ar astepta sa apara in mod natural la o populatie generala de aceasta marime si este similar in cazul altor vaccinuri COVID-19 autorizate, a spus AstraZeneca.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Înalta Curte a decis că Ion Iliescu poate fi anchetat în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Înalta Curte a decis joi că fostul președintele Ion Iliescu poate fi…

Talibanii au emis un decret care spune că femeile trebuie să își dea consimțământul la căsătorie

Guvernul taliban din Afganistan a emis vineri un decret privind drepturile femeilor,…