Cel mai mare proces impotriva mafiei din Italia din ultimele trei decenii va începe miercuri, cu 900 de martori care depun mărturie împotriva a peste 350 de persoane, inclusiv politicieni și oficiali acuzați că sunt membri ai puternicului clan Ndrangheta.

O sală de judecată securizată cu o capacitate de 1000 de persoane, cu cuști pentru reținerea inculpaților, a fost construită de autoritățile italiene în orașul calabrez Lamezia Terme.

Din cauza restricțiilor legate de coronavirus, totuși, mulți dintre inculpați vor participa prin videoconferinta din închisoare în timpul primelor audieri. Cei din instanță vor purta măști și vor fi repartizati în cuști, așezate la cel puțin 2 metri distanță una de celălalta.

Aproape toți inculpații au fost arestați în decembrie 2019 după o anchetă îndelungată care a început în 2016 și a acoperit cel puțin 11 regiuni italiene. Aproximativ 2.500 de ofițeri au participat la raiduri axate pe suspecți în Vibo Valentia, Calabria, o zona controlata în principal de clanul Mancuso din „Ndrangheta”.

O unitate de elită a carabinierilor cunoscuți sub numele de Cacciatori, literalmente „vânătorii”, a arestat mai mulți suspecți care se ascundeau în buncăre autoconstruite.

Un fost senator, un șef de poliție, consilieri locali și oameni de afaceri acuzați că au ajutat mafia, au fost arestați și în Germania, Elveția și Bulgaria.

Nicola Gratteri, un procuror anti-mafie care a condus ancheta, a declarat pentru The Guardian la momentul raidurilor că a fost cea mai mare operațiune împotriva mafiei de la maxi procesul din 1986-92 din Palermo, când procurorii sicilieni au pus 475 de persoane sub acuzare .

Pentru următorul proces, echipa lui Gratteri a colectat peste 24.000 de interceptări pentru a-și susține acuzațiile.

Antonio Nicaso, expert anti-mafie și membru al consiliului consultativ al Centrului Nathanson pentru Criminalitate și Securitate de la Universitatea York din Toronto, a subliniat importanța procesului care urmează. „Așteptările sunt mari și este evident că autoritățile italiene speră că va fi o etapă importantă în lupta împotriva„ Ndrangheta ”, a spus el.

„Cert este că acest proces va fi unul pentru cărțile de istorie despre crima organizată … Cu aceste proceduri, Italia va avea în sfârșit ocazia să dezvăluie lumii secretele Ndrangheta, care de-a lungul anilor a crescut în tăcere .”

La un moment dat ridiculizată de mafiile siciliene Cosa Nostra și Camorra, astăzi Ndrangheta este de departe cel mai puternic grup infracțional din Italia și unul dintre cele mai bogate din lume. Un studiu al Institutului de Cercetare Demoskopita din 2013 a estimat că este mai puternic financiar decât Deutsche Bank și McDonald’s combinate, cu o cifră de afaceri anuală de 53 miliarde EUR .

Pentru a se proteja, construiesc tuneluri de evacuare sub casele lor, buncăre sofisticate în munți care sunt foarte greu accesibile și ascunzișuri în pădure. În cursul anchetei, poliția a descoperit un pizzino, o mică bucată de hârtie folosită de mafie pentru comunicări de nivel superior, care conținea un citat de la trei cavaleri din secolul al XVII-lea care, potrivit legendei, au fondat Cosa Nostra în Sicilia, Camorra în Campania și ‘Ndrangheta în Calabria.

Dar dacă, pe de o parte, șefii Ndrangheta trăiesc ca pustnici ascunși printre munții Calabriei, pe de altă parte, sunt capabili să spele milioane de euro din comerțul cu droguri prin intermediul companiilor de tip offshore.

„Puterea lor constă în capacitatea de a conecta lumea interlopă cu lumea superioară”, a spus Nicaso. „’ Clanurile Ndrangheta se caracterizează prin relații profunde de sânge, o caracteristică care, până de curând, a făcut această organizație practic impenetrabilă. Astăzi, în sfârșit, frați, nepoți și chiar copii ai acestora, au decis să se prezinte ca martori împotriva propriilor rude. ”

La următorul proces, cu numele de cod „Renașterea”, toate privirile vor fi îndreptate spre Emanuele Mancuso, fiul șefului Luni Mancuso, care a dezvăluit secretele clanului după ce a acceptat protecția poliției. El urmează să depună mărturie împotriva unchiului său, Luigi Mancuso.

“Acesta este procesul tuturor oamenilor de afaceri și cetățenilor cinstiți, care de ani de zile au suportat atacuri și hărțuiri din partea șefilor care i-au intimidat să plătească taxe de protecție”, a spus Gratteri. „‘ Sper că aceste proceduri pot semnala o adevărată renaștere pentru oamenii din Calabria care s-au săturat să trăiască cu „Ndrangheta”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Noapte de coșmar la o nuntă din Bragadiru: Un bărbat a murit după ce a fost atacat cu un cuțit

Un bărbat a decedat după ce a fost atacat cu un cuțit…

Președinta Ungariei, mesaj sfidător cu ocazia pelerinajului de la Șumuleu Ciuc: “Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a stârnit controverse cu un mesaj postat pe…

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey Graham

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey…

Examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat s-ar putea amâna, avertizează sindicatele din învățământ

Liderii sindicatelor din Educație au anunțat că examenele de Evaluare Națională și…

Ucraina afirmă că a doborât luni dimineață zeci de rachete de croazieră și drone rusești

Apărarea aeriană ucraineană a distrus 67 din cele 75 de “ținte aeriene”…

Italia: Trei morți și un dispărut după ce o ambarcațiune turistică s-a răsturnat în urma unei furtuni

O ambarcațiune turistică s-a răsturnat în urma unei furtuni bruște și violente…

Coreea de Nord a anunțat lansarea unui “satelit” de spionaj

Coreea de Nord a informat Japonia că intenționează să lanseze un satelit…