Cel mai mare proces impotriva mafiei din Italia din ultimele trei decenii va începe miercuri, cu 900 de martori care depun mărturie împotriva a peste 350 de persoane, inclusiv politicieni și oficiali acuzați că sunt membri ai puternicului clan Ndrangheta.

O sală de judecată securizată cu o capacitate de 1000 de persoane, cu cuști pentru reținerea inculpaților, a fost construită de autoritățile italiene în orașul calabrez Lamezia Terme.

Din cauza restricțiilor legate de coronavirus, totuși, mulți dintre inculpați vor participa prin videoconferinta din închisoare în timpul primelor audieri. Cei din instanță vor purta măști și vor fi repartizati în cuști, așezate la cel puțin 2 metri distanță una de celălalta.

Aproape toți inculpații au fost arestați în decembrie 2019 după o anchetă îndelungată care a început în 2016 și a acoperit cel puțin 11 regiuni italiene. Aproximativ 2.500 de ofițeri au participat la raiduri axate pe suspecți în Vibo Valentia, Calabria, o zona controlata în principal de clanul Mancuso din „Ndrangheta”.

O unitate de elită a carabinierilor cunoscuți sub numele de Cacciatori, literalmente „vânătorii”, a arestat mai mulți suspecți care se ascundeau în buncăre autoconstruite.

Un fost senator, un șef de poliție, consilieri locali și oameni de afaceri acuzați că au ajutat mafia, au fost arestați și în Germania, Elveția și Bulgaria.

Nicola Gratteri, un procuror anti-mafie care a condus ancheta, a declarat pentru The Guardian la momentul raidurilor că a fost cea mai mare operațiune împotriva mafiei de la maxi procesul din 1986-92 din Palermo, când procurorii sicilieni au pus 475 de persoane sub acuzare .

Pentru următorul proces, echipa lui Gratteri a colectat peste 24.000 de interceptări pentru a-și susține acuzațiile.

Antonio Nicaso, expert anti-mafie și membru al consiliului consultativ al Centrului Nathanson pentru Criminalitate și Securitate de la Universitatea York din Toronto, a subliniat importanța procesului care urmează. „Așteptările sunt mari și este evident că autoritățile italiene speră că va fi o etapă importantă în lupta împotriva„ Ndrangheta ”, a spus el.

„Cert este că acest proces va fi unul pentru cărțile de istorie despre crima organizată … Cu aceste proceduri, Italia va avea în sfârșit ocazia să dezvăluie lumii secretele Ndrangheta, care de-a lungul anilor a crescut în tăcere .”

La un moment dat ridiculizată de mafiile siciliene Cosa Nostra și Camorra, astăzi Ndrangheta este de departe cel mai puternic grup infracțional din Italia și unul dintre cele mai bogate din lume. Un studiu al Institutului de Cercetare Demoskopita din 2013 a estimat că este mai puternic financiar decât Deutsche Bank și McDonald’s combinate, cu o cifră de afaceri anuală de 53 miliarde EUR .

Pentru a se proteja, construiesc tuneluri de evacuare sub casele lor, buncăre sofisticate în munți care sunt foarte greu accesibile și ascunzișuri în pădure. În cursul anchetei, poliția a descoperit un pizzino, o mică bucată de hârtie folosită de mafie pentru comunicări de nivel superior, care conținea un citat de la trei cavaleri din secolul al XVII-lea care, potrivit legendei, au fondat Cosa Nostra în Sicilia, Camorra în Campania și ‘Ndrangheta în Calabria.

Dar dacă, pe de o parte, șefii Ndrangheta trăiesc ca pustnici ascunși printre munții Calabriei, pe de altă parte, sunt capabili să spele milioane de euro din comerțul cu droguri prin intermediul companiilor de tip offshore.

„Puterea lor constă în capacitatea de a conecta lumea interlopă cu lumea superioară”, a spus Nicaso. „’ Clanurile Ndrangheta se caracterizează prin relații profunde de sânge, o caracteristică care, până de curând, a făcut această organizație practic impenetrabilă. Astăzi, în sfârșit, frați, nepoți și chiar copii ai acestora, au decis să se prezinte ca martori împotriva propriilor rude. ”

La următorul proces, cu numele de cod „Renașterea”, toate privirile vor fi îndreptate spre Emanuele Mancuso, fiul șefului Luni Mancuso, care a dezvăluit secretele clanului după ce a acceptat protecția poliției. El urmează să depună mărturie împotriva unchiului său, Luigi Mancuso.

“Acesta este procesul tuturor oamenilor de afaceri și cetățenilor cinstiți, care de ani de zile au suportat atacuri și hărțuiri din partea șefilor care i-au intimidat să plătească taxe de protecție”, a spus Gratteri. „‘ Sper că aceste proceduri pot semnala o adevărată renaștere pentru oamenii din Calabria care s-au săturat să trăiască cu „Ndrangheta”.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Copil grav rănit după explozia unei petarde în județul Prahova

Un incident teribil a avut loc ieri în județul Prahova, unde un…

Cineva a pariat împotriva bursei israeliene în zilele dinaintea atacului Hamas din 7 octombrie

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia și NYU…

Grand Theft Auto VI: Rockstar Games a publicat primul trailer pentru mult așteptatul joc GTA 6

După mai bine de un deceniu de așteptare, legendarul dezvoltator de jocuri…

Armata israeliană spune că 2 civili uciși pentru fiecare militant este un raport “extrem de pozitiv”, având în vedere provocările luptei din Gaza

Pe măsură ce violențele dintre Israel și militanții Hamas continuă în Gaza,…

Banca elvețiană Banque Pictet recunoaște că a ascuns 5,6 miliarde de dolari de fiscul american

Una dintre cele mai mari bănci private elvețiene, Banque Pictet, a ajuns…