ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a anunatat că va participa, împreună cu preoți ortodocși, pe 30 noiembrie, la ceremonia religioasă de la Mănăstirea Sf. Andrei. Anuntul vinde în ciuda avertismentelor autorităților cu privire la restricțiile de călătorie impuse de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

“N-am sfidat decizia instantei. Instanta a sfidat drepturile noastre de crestini, la fel ca si autoritatile. Noi trebuie sa mergem sa ne inchinam. Este ziua noastra spirituala nationala, reglementata si de Parlament. Trebuie sa mergem acolo unde sunt originile noastre spirituale si demnitatea noastra”, a declarat Teodosie

Este pandemie si autoritatile n-au grija de spitale. Mor oamenii cu zile. In biserica n-a murit nimeni. Cerem autoritatilor sa ne dea voie sa ne inchinam. Este dreptul nostru constitutional, european, inscris in Carta Drepturilor Omului. Avem dreptul de a ne manifesta credinta in orice imprejurare. Sufletul nu poate fi stramtorat si sufocat 

Întrebat cine va fi răspunzător dacă se vor îmbolnăvi oameni în urma pelerinjului de la Peștera Sf. Andrei, Teodosie a spus că el crede că se vor însănătoși.

“Eu cred ca se vor insanatosi oamenii. Noi nu aducem pe nimeni cu forta, participarea este de buna voie.”

Anuntul lui Teodosie vine dupa ce miercuri, judecătorii Tribunalului Constanta, au respins ca neîntemeiată, cererea de suspendare parţială a Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 din 10.11.2020.

ÎPS Teodosie trimite toți preoții și monarhii la peștera Sfântului Andrei, in interes de profesional

Într-un document intern al Arhiepiscopiei Tomisului și semnat de ÎPS Teodosie, în 30 noiembrie toți preoții din Eparhia Tomisului, personalul clerical și monahal sunt „delegați în interes profesional să săvârșească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei, din localitatea Ion Corvin, județul Constanța”.

Potrivit documentului, bisericile din Arhiepiscopia Tomisului vor rămâne deschise „pentru închinare și rugăciune individuală”.

Ce spun autoritatile

Reprezentanții politiei și ai jandarmeriei au ținut o conferință de presă comună pentru a asigura cetățenii că vor fi la datorie .

Autoritățile au declarat că vor fi prezente în zona Mănăstirii Sfântului Andrei cu patrule mixte și se vor asigura că se va respecta legea. Reprezentanții celor doua instituții au spus că la slujba de pe 30 noiembrie vor putea participa doar localnicii din Ion Corvin .

Patriarhia nu se delimitează de acțiunile lui Teodosie si îndeamnă guvernul să-și facă treaba

Purtatorului de cuvant al Patriarhiei spune ca pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru și dialog instituționalizat cu autoritățile, pentru împrietenirea credinței cu rațiunea, pentru discernământ personal și instituțional.

”Inclusiv în acest caz concret, nu Patriarhia Română, din care Arhiepiscopia Tomisului este parte constitutivă, ci Secretariatul de Stat pentru Culte are obligația onorantă de a se implica în medierea unei situații în care trebuie deplin lămurită atât responsabilitatea Arhiepiscopiei Tomisiului de a respecta măsurile sanitare impuse în contextul carantinei locale, cât și a autorităților care aplică aceste măsuri”, a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhei Romane, Vasile Banescu

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

VIDEO. RA-APPS investește în secret 7 milioane de euro din bani publici în viitoarea locuință a lui Klaus Iohannis

Regia Protocolului de Stat a început în secret renovarea unui fost sediu…

Macron nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că nu exclude trimiterea de trupe…

Ciolacu spune că nu știe dacă vila renovată cu milioane de euro este destinată președintelui Iohannis

Marcel Ciolacua a anunțat că va solicita informații cu privire la o…

Peste 2 milioane de animale au murit în Mongolia din cauza vremii extreme

Iarna aceasta a fost mai severă decât de obicei în Mongolia, cu…

New York Times: CIA a construit 12 baze secrete de spionaj în Ucraina, purtând un război din umbră împotriva Rusiei din 2014

Publicația New York Times dezvăluie într-un articol nivelul de sprijin acordat de…

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, internat la psihiatrie după ce a fost prins de patru ori la volan în ultima lună, deși permisul îi fusese retras

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, se află în prezent internat…

Sonda spațială Odiseu a trimis primele imagini de la aselenizarea sa pe Lună

Sonda americană Odiseu, dezvoltată de compania Intuitive Machines, a trimis primele imagini…

Parlamentul Ungariei aprobă cererea Suediei de aderare la NATO

Parlamentul Ungariei a votat luni pentru a ratifica cererea Suediei de a…