Oficiali de rang înalt din administrația președintelui Joe Biden sunt îngrijorați că un răspuns prea rapid din partea Israelului la atacurile fără precedent lansate de Iran cu drone și rachete asupra teritoriului israelian ar putea provoca un conflict regional mai amplu în care Statele Unite ar putea fi trase în vâltoare.

Israelul este tăcut în ceea ce privește următorii pași împotriva Iranului, un oficial afirmând că cabinetul de război al țării s-a reunit fără a lua o decizie cu privire la următorii pași.

Potrivit unor surse apropiate președintelui Biden, acesta i-a transmis direct prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu îngrijorările sale că acesta din urmă ar încerca să atragă Statele Unite într-un conflict regional mai ample decât cel dintre Israel și Iran. Biden i-ar fi comunicat lui Netanyahu în mod clar că SUA nu vor participa la operațiuni ofensive împotriva Iranului și că Israelul ar trebui să se abțină de la orice represalii împotriva acestuia.

Oficialii americani se așteptau la un răspuns din partea Iranului, după loviturile din 1 aprilie efectuate de aviația israeliană asupra unei clădiri diplomatice iraniene din Damasc. Totuși, unii dintre ei ridică semne de întrebare privind amploarea cu care ar putea răspunde Israelul și gradul în care o astfel de reacție ar putea escalada conflictul.

Un oficial american de rang înalt a descris în termeni critici abordarea militară “fără o strategie clară” și “frenetică” a Israelului, care ar putea duce la “escaladarea catastrofală” a situației. Experti militari atrag de asemenea atenția asupra nevoii ca orice răspuns israelian să rămână strict proporțional pentru a nu declanșa un conflict regional major.

Alte știri:  Energia regenerabilă a atins un nivel record de 30% din energia electrică mondială

Agenția de știri Reuters relatează că, potrivit unor oficiali, există o posibilă divizare în cadrul cabinetului cu privire la momentul și amploarea unui răspuns israelian. Cabinetul format din cinci membri, în care premierul Benjamin Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant și ministrul cabinetului Benny Gantz au putere de decizie, este așteptat să se reunească din nou pentru discuții suplimentare.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Constanța celebrează 85 de ani de la intrarea Navei-școală Mircea în serviciul Forțele Navale Române

În Portul Militar Constanța a avut loc astăzi, 17 mai 2024, o…

Partidul Verde Constanța desființează acuzațiile făcute de foștii membri: “Mitulescu, candidatul SOS la Primăria Constanța, a fost exclus din cauza consumului de droguri”

Un articol apărut recent în ziarul Replica a stârnit controverse, după ce…

Coreea de Nord: Sora lui Kim Jong Un neagă orice export de arme către Rusia

Într-o declarație publicată vineri, Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean…

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat care intenționa să incendieze o sinagogă

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat înarmat care dorea să incendieze…