Ministrul kazah de externe Mukhtar Tileuberdi a declarat că țara sa nu recunoaște ca independente districtele din regiunile estice ucrainene Luhansk și Donețk, controlate de separatiștii susținuți de Rusia, potrivit Radio Europa Liberă.

“Noi, în acest moment, nu recunoaștem nici Republica Populară Luhansk (LNR), nici Republica [Populară] Donețk (DNR)”, a declarat Tileuberdi pentru RFE/RL la 5 aprilie. Dar el a precizat că Kazahstanul “nu se alătură” eforturilor occidentale de a sancționa Rusia pentru invazia sa în Ucraina.

“Este important pentru noi să prevenim efectele negative ale sancțiunilor [impuse Rusiei] asupra dezvoltării economiei noastre și este important ca teritoriul nostru să nu fie folosit pentru a se sustrage acestor sancțiuni”, a declarat Tileuberdi.

Răspunzând la o întrebare referitoare la decizia Kazahstanului de a se abține de la votul asupra celor două rezoluții ONU care condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Tileuberdi a declarat că “abținerea este, de asemenea, o poziție care a fost conturată cu luarea în considerare a intereselor naționale ale Kazahstanului”.

Cu doar câteva zile înainte de a începe invazia sa în Ucraina, la 24 februarie, Moscova a recunoscut teritoriul controlat de separatiștii susținuți de Rusia ca fiind republici independente și și-a justificat războiul împotriva Ucrainei spunând că “apără” cele două regiuni.

Un aliat apropiat al Rusiei, Kazahstanul nu a criticat în mod deschis Moscova în legătură cu invazia sa. Luna trecută, Kazahstanul a trimis un transport umanitar în Ucraina sub sloganul: “Ucraina, suntem cu tine”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

VIDEO. Momentul în care un avion face “cea mai joasă aterizare din istorie” și trece la câțiva metri de turiștii aflați pe plajă

Un avion operat de compania Wizz Air a efectuat o aterizare extrem…

Medvedev: Ticăloșii de la Kiev și patronii lor occidentali sunt gata să provoace un nou Cernobîl

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a acuzat autoritățile ucrainene și Occidentul că…

FBI a ridicat documente “strict secrete” de la reședința lui Donald Trump

Update: Donald Trump face obiectul unei anchete penale pentru potențiale încălcări ale…

Primar din Vaslui, deranjat de avioanele militare: “Au alungat norii de ploaie”

Primarul din comuna vasluiană Ștefan cel Mare, Mihai Moraru, este foarte deranjat…

Coreea de Sud îl grațiază pe șeful Samsung pentru a “contribui la depășirea crizei economice”

Moștenitorul și liderul de facto al grupului Samsung a primit vineri o…

98% dintre ucraineni cred în victoria Ucrainei asupra Rusiei, potrivit unui sondaj recent

Potrivit unui sondaj realizat recent, 98% dintre ucraineni cred în victoria Ucrainei…