Magistrații din România au obținut o majorare salarială de 25% și solicită restanțele salariale pe ultimii cinci ani. Decizia vine după ce aceștia au dat statul în judecată și au câștigat. În schimb, alte categorii profesionale se pregătesc de greve din cauza măsurilor de austeritate luate de Guvern pentru a face economii consistente.

Magistrații au obținut sentințe judecătorești prin care și-au majorat baza de calcul a salariilor de la 484 de lei la 605 lei, ceea ce înseamnă o creștere salarială de 25%. În plus, judecătorii și procurorii solicită diferențele salariale pentru ultimii cinci ani, ceea ce înseamnă câteva zeci de mii de euro pentru fiecare. Cei care au ieșit la pensie în ultimii cinci ani au început deja să ceară adeverințe cu noile salarii pentru recalcularea pensiei speciale.

De asemenea, angajații din parchete au pus poprire pe bunuri, inclusiv pe mașinile de serviciu, și au executat silit conturile instituției pentru recuperarea banilor.

Potrivit grilelor, salariul unui judecător stagiar începe acum de la 7.000 de lei net, iar un președinte de Curte de Apel cu vechime de peste 20 de ani în magistratură ajunge la aproape 23.000 de lei net.

Deși această decizie a magistraților vine în contextul măsurilor de austeritate luate de Guvern pentru a face economii consistente, alte categorii profesionale se pregătesc de greve. Este vorba despre grefieri, polițiști și specialiști angajați în instanțe și parchete. În prezent, din cele 7.400 de posturi de procuror și judecător din România, doar 5.700 sunt ocupate, iar 1.700 sunt vacante.

Specialiștii subliniază că această majorare salarială a magistraților ar putea duce la un efect de domino în ceea ce privește majorările salariale în alte sectoare profesionale. În prezent, România se confruntă cu o criză a forței de muncă, ceea ce ar putea duce la o creștere a salariilor în multe domenii.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook