Liderul spiritual al creștinilor ortodocși din întreaga lume a denunțat marți invazia Rusiei în Ucraina ca fiind un act “atroce” care provoacă suferințe enorme.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I nu a menționat numele Rusiei în comentariile făcute în timpul unei vizite la Varșovia, după ce s-a întâlnit cu refugiații ucraineni. Polonia a acceptat cel mai mare număr de persoane care au fugit din cauza războiului din Ucraina.

“Este pur și simplu imposibil să ne imaginăm câtă devastare a provocat această invazie atroce pentru poporul ucrainean și pentru întreaga lume”, a declarat Bartolomeu în cadrul unui briefing de presă. El a adăugat că solidaritatea cu ucrainenii “este singurul lucru care poate învinge răul și întunericul din lume”.

Bartolomeu s-a întâlnit, de asemenea, cu arhiepiscopul Stanisław Gądecki, șeful Conferinței Episcopale Poloneze, care a mers și mai departe în denunțarea acțiunilor rusești, despre care a spus că poartă “semnele unui genocid”. Spre deosebire de Bartolomeu, Gądecki a menționat Rusia pe nume.

Gądecki a spus că invazia Rusiei a dus la moartea a “mii de oameni nevinovați”, inclusiv “sute de copii, bătrâni, femei și bărbați care nu au avut nimic de-a face cu ostilitățile”.

“Multe dintre acțiunile agresorului poartă amprenta genocidului”, a spus Gądecki.

Liderul bisericii poloneze l-a îndemnat la începutul acestei luni pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, să își folosească influența pe care o are asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a cere încetarea războiului și ca soldații ruși să se retragă – mergând mai departe decât Papa Francisc în declarațiile sale publice de până acum.

Bartolomeu, cu sediul la Istanbul, este considerat “primul între egali” printre patriarhii ortodocși. Deși este șeful titular al Bisericii Ortodoxe din întreaga lume, alți lideri ortodocși – inclusiv Kirill – sunt capabili să exercite mai multă putere în țările cu o populație ortodoxă mai mare.

Populația Ucrainei este majoritar creștin-ortodoxă, dar este împărțită între o biserică independentă cu sediul la Kiev și o alta loială lui Kirill la Moscova.

Kirill și Biserica Ortodoxă Rusă au întrerupt contactul cu Bartolomeu după ce patriarhul de la Istanbul a recunoscut Biserica Ortodoxă din Ucraina ca fiind independentă de patriarhul Moscovei în 2019.

Chiar dacă Putin și-a justificat invazia în Ucraina în parte ca o apărare a Bisericii Ortodoxe orientate spre Moscova, liderii ambelor facțiuni ortodoxe ucrainene au condamnat cu înverșunare invazia rusă, la fel ca și minoritatea catolică semnificativă din Ucraina.

Bartolomeu a spus că a fost greu să găsească cuvinte pentru a descrie suferința ucrainenilor pe care i-a întâlnit în Polonia și s-a referit în schimb la Scriptură, citându-l pe profetul Ieremia: “Dacă capul meu ar fi un izvor de apă și dacă ochii mei ar fi un izvor de lacrimi, aș plânge toată ziua și toată noaptea pentru uciderea poporului meu”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.