Tot mai mulți migranți și refugiați riscă să traverseze periculos Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa, dar călătoria devine din ce în ce mai periculoasă. Potrivit agenției ONU pentru refugiați UNHCR, peste 2.500 de persoane au murit sau au dispărut în Mediterana până acum în acest an, în timp ce încercau să ajungă în Europa. Aceasta este o creștere mare în comparație cu cele 1.680 de persoane care au murit sau au fost date dispărute în aceeași perioadă din 2022.

În timp ce numărul de decese a crescut vertiginos, sosirile au crescut și ele. UNHCR raportează că aproximativ 186.000 de persoane au ajuns în țările europene după ce au traversat Mediterana între ianuarie și sfârșitul lunii septembrie 2023. Cei mai mulți, aproximativ 130.000, au debarcat în Italia. Alte țări de destinație sunt Grecia, Spania, Cipru și Malta.

Migranții și refugiații încearcă această călătorie periculoasă pe mare după rute terestre la fel de periculoase prin Africa. Potrivit UNHCR, călătoria din Africa subsahariană către coastele mediteraneene ale Tunisiei și Libiei rămâne “una dintre cele mai periculoase din lume”.

Peste 100.000 de persoane au încercat să traverseze din Tunisia în acest an, ceea ce reprezintă o creștere de 260% față de 2022. Mai mult de 45.000 au încercat călătoria din Libia. Organizația Internațională pentru Migrație a citat cifre similare, înregistrând 187.000 de traversări ale Mediteranei și 2.778 de decese din ianuarie până în septembrie 2023.

Fără semne de scădere a tentativelor de traversare sau a deceselor, UNHCR și alte agenții continuă să îndemne la o mai mare cooperare internațională pentru a reduce riscurile pentru migranți și pentru a oferi alternative la periculoasele călătorii pe Mediterana.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook