Iarna aceasta a fost mai severă decât de obicei în Mongolia, cu temperaturi mai scăzute decât în mod normal și căderi masive de zăpadă. Potrivit unui oficial guvernamental, peste două milioane de animale au murit până în prezent din cauza frigului extrem și a zăpezii abundente.

Mongolia, o țară fără ieșire la mare, se confruntă în mod frecvent cu condiții meteorologice severe în perioada decembrie – martie, când temperaturile scad până la minus 50 de grade Celsius în unele zone. Cu toate acestea, iarna aceasta a fost mai aspră decât de obicei, cu temperaturi sub normale și căderi masive de zăpadă, conform unui raport recent al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Până în prezent, 2,1 milioane de capete de animale au murit de foame și epuizare, conform declarațiilor lui Gantulga Batsaikhan, reprezentant al Ministerului Agriculturii din Mongolia. Statisticile oficiale arată că Mongolia avea în decembrie 2023 un număr de 64,7 milioane de animale, inclusiv oi, capre, cai și bovine.

Fenomenul meteorologic extrem este cunoscut sub numele de “dzud” și duce în mod obișnuit la moartea unui număr mare de animale. Potrivit ONU, schimbările climatice cresc frecvența și intensitatea dzud-urilor. Mongolia a suferit șase dzud-uri în ultima decadă, inclusiv în iarna 2022-2023, când au murit 4,4 milioane de animale.

Dzud-ul din acest an a fost agravat de seceta din vara trecută, care a împiedicat animalele să acumuleze suficiente rezerve de grăsime pentru a supraviețui iernii grele. Potrivit ONU, 70% din Mongolia se confruntă cu condiții de “dzud sau aproape dzud”, comparativ cu 17% în aceeași perioadă a anului 2023.

Cel mai devastator dzud înregistrat a fost în iarna 2010-2011, când au murit peste 10 milioane de animale – aproape un sfert din numărul total de animale de pe teritoriul țării la acea vreme. Zăpada căzută în acest an – cea mai mare din 1975 – a înrăutățit situația crescătorilor de animale, prin blocarea lor în zone mai reci și împiedicarea lor de a cumpăra hrană și fân pentru animale din orașele învecinate.

Alte știri:  Explozie într-un bloc din Craiova: Echipele de intervenție reiau acțiunile de căutare

Mongolia este una dintre cele mai slab populate țări din lume, iar aproximativ o treime din populația sa de 3,3 milioane de locuitori este nomadă. Guvernul a promis să ofere ajutor, lansând o campanie pentru a furniza furaje de fân crescătorilor de animale, în încercarea de a preveni pierderea suplimentară a unor resurse cruciale precum carne și casmir, unul dintre principalele produse de export ale țării.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook