Un număr total de 410 cadavre au fost găsite până acum în orașele din apropierea Kievului, în cadrul unei anchete privind posibile crime de război comise de Rusia, a declarat procurorul general al țării.

Autoritățile ucrainene au început să recupereze zonele din jurul capitalei după ce forțele rusești s-au retras în ultimele zile.

Primarul din Bucha, un oraș eliberat la 37 km nord-vest de capitală, a declarat că 300 de locuitori au fost uciși de forțele rusești în timp ce luptătorii ceceni controlau zona.

Procurorii ucraineni au putut intra în orașele Bucha, Irpin și Hostomel pentru prima dată abia duminică, în timp ce încep să proceseze numărul victimelor și să stabilească amploarea unor posibile crime de război.

Eforturile de a găsi localnicii care au rămas în urmă sub ocupația rusă au fost îngreunate de prezența minelor, a declarat ministrul ucrainean de interne Denys Monastyrskiy în declarații televizate.

“Am vorbit cu salvatorii. Au făcut drumuri către unele case”, a spus el.
“În alte orașe (din regiunea Kiev), căile sunt minate. Salvatorii spun că acum se deplasează pas cu pas și nu dau numărul civililor uciși. Evident, această cifră se va număra cu sutele. Mulți localnici sunt dați dispăruți. Se stabilește cine a fost răpit sau torturat de ruși, cine a dispărut și nu s-a mai întors.”

Numind localități precum Bucha, Irpin și Hostomel, consilierul ministrului de interne Vadym Denysenko a declarat că aproximativ 400 de civili au fost găsiți morți în regiunea Kiev, dar a precizat că aceste cifre sunt preliminare și vor fi actualizate.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.