Președintele chinez Xi Jinping a declarat că „nicio forță” nu poate împiedica reunirea Chinei cu Taiwanul, o declarație făcută în contextul tensiunilor dintre cele două părți. Declarațiile au fost făcute după o întâlnire cu fostul președinte taiwanez Ma Ying-jeou, care susține unificarea.

Ma Ying-jeou a condus Taiwanul între 2008-2016 din partea Partidului Kuomintang, care promovează ideea unei Chine unice. El a fost invitat în mod neobișnuit la Beijing, unde s-a întâlnit cu Xi Jinping în Marele Salon, rezervat de obicei șefilor de stat străini.

Xi Jinping i-a transmis lui Ma Ying-jeou că „diferențele de sistem nu pot schimba faptul că cele două părți ale strâmtorii Taiwan aparțin aceleiași țări și națiuni”. El a adăugat că „nicio forță externă nu poate opri tendința istorică de reunire a țării și familiei”.

Ma Ying-jeou a răspuns că un nou război între cele două părți ar reprezenta „o povară insuportabilă pentru națiunea chineză”.

China pretinde că Taiwanul, care își declară independența, este o provincie chineză rebelă și a amenințat în repetate rânduri că va folosi forța pentru reunificare.

Întâlnirea are loc într-un context tensionat, după ce Taiwanul a ales în decembrie un guvern angajat să apere independența față de China. Noul guvern taiwanez efectuează vizite în țări europene prietenoase, în timp ce China nu recunoaște Taiwanul și cere statelor să respecte politica „unei Chine unice”.

SUA și-a reiterat susținerea pentru autonomia Taiwanului și a criticat comportamentul agresiv al Chinei în Marea Chinei de Sud.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Partidul Verde Constanța desființează acuzațiile făcute de foștii membri: “Mitulescu, candidatul SOS la Primăria Constanța, a fost exclus din cauza consumului de droguri”

Un articol apărut recent în ziarul Replica a stârnit controverse, după ce…

Coreea de Nord: Sora lui Kim Jong Un neagă orice export de arme către Rusia

Într-o declarație publicată vineri, Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean…

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat care intenționa să incendieze o sinagogă

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat înarmat care dorea să incendieze…