Președintele Klaus Iohannis a criticat Comisia Europeană pentru decizia de a aloca doar 10 milioane de euro compensații pentru producătorii români de cereale care au fost afectați de importurile din Ucraina.

Într-o declarație dată joi la Bruxelles, președintele a subliniat că România a făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina către piețele lumii și că abordarea birocratică a Comisiei poate pune sub semnul întrebării buna credință a acesteia.

„Situaţia se prezintă la modul următor: Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană foloseşte o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni, şi acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de Minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut şi nu pot să le comentez. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană pe aceste speţe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabiliceşte. Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ţinem cont sau cel puţin trebuia Comisia Europeană să ţină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii. Nu au făcut-o. Nu ştiu de ce nu au făcut-o, dar vom afla. Este regretabil că astfel de abordări ultra birocratice pun sub semnul întrebării buna credinţă a Comisiei”, a declarat Klaus Iohannis.

Luni, Comisia Europeană a anunțat că intenționează să utilizeze o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane euro, finanțată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a sprijini fermierii din Polonia, România și Bulgaria. Scopul acestei rezerve este de a compensa pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și oleaginoase din Ucraina, precum și de a reduce impactul dezechilibrelor pe piață.

În urma calculelor făcute de Comisia Euorpeană, Romania va primi suma de 10,5 milioane de euro.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram