Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb de focuri în regiunea volatilă a Caucazului de Nord din Rusia, în ceea ce Comitetul Național Antiterorism (NAC) al țării a descris duminică drept o “operațiune antiteroristă”.

Potrivit unei declarații a CNA, sâmbătă seara târziu, cei șase bărbați s-au baricadat într-un apartament de la etajul al treilea din Karabulak, un oraș cu aproximativ 30.000 de locuitori din Republica semi-autonomă rusă Ingușetia. A urmat un schimb de focuri cu serviciile de securitate, în timp ce străzile din jur au fost blocate, iar locuitorii blocului de apartamente au fost evacuați la o școală din apropiere, potrivit agenției ruse Interfax.

Focuri de armă puternice și explozii care păreau să provină din interiorul blocului de apartamente au putut fi auzite în videoclipurile postate de locuitorii din Karabulak pe rețelele de socializare.

CNA nu a dat imediat numele presupușilor militanți, dar a precizat că trei dintre ei se aflau pe lista de persoane căutate de Rusia și că toți șase au fost implicați în acte violente, inclusiv un atac asupra unei unități de poliție rutieră în martie anul trecut, în urma căruia au fost uciși trei ofițeri.

Filiala locală a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), principala agenție de securitate a țării, a anunțat sâmbătă, la ora locală 19.30, că în apropierea clădirii au fost luate măsuri de urgență din cauza unei operațiuni “antiteroriste” în curs de desfășurare. Restricțiile au fost ridicate duminică, la scurt timp după prânz.

Alte știri:  Armata Rusiei este acum cu 15% mai mare decât atunci când a invadat Ucraina, potrivit unui general american

CNA a afirmat că serviciile de securitate au găsit arme automate, muniție, grenade de mână și explozibili artizanali în interiorul apartamentului în care se ascundeau bărbații.

Agenția a precizat că niciun rezident local nu a fost rănit, în timp ce Baza – un canal rusesc de Telegram înființat de jurnaliști critici la adresa Kremlinului – a raportat că un bărbat care trecea prin zonă a fost ucis în schimbul de focuri. Nu a fost posibil imediat să se reconcilieze relatările contradictorii.

Rebelii islamiști au purtat două războaie de amploare cu trupele rusești în Cecenia, o regiune învecinată cu Ingușetia, în ultimii 20 de ani. Deși insurgența a fost în mare parte reprimată, atacurile sporadice persistă.

Ingușetia suferă, de asemenea, de violențe frecvente atribuite insurgenților, iar ambele regiuni au cunoscut tulburări în urma acțiunii militare a Rusiei în Ucraina și a unui ordin de mobilizare profund nepopular în septembrie 2022.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook