Compania olandeză producătoare de bere Heineken și-a finalizat ieșirea din Rusia, vânzându-și afacerile din această țară către producătorul rus Arnest Group pentru suma simbolică de 1 euro.

Heineken a anunțat vineri că a primit aprobările necesare pentru a finaliza vânzarea operațiunilor sale din Rusia, un proces pe care l-a început în martie 2022, după invazia Rusiei în Ucraina.

Potrivit directorului general al Heineken, Dolf van den Brink, vânzarea “asigură mijloacele de trai ale angajaților noștri și ne permite să ieșim din această țară într-un mod responsabil”. Cu toate acestea, van den Brink a recunoscut că a durat mult mai mult decât se aștepta ca Heineken să se retragă complet din Rusia, din cauza “provocărilor semnificative cu care se confruntă marile companii producătoare pentru a ieși din Rusia”.

Heineken a declarat că se așteaptă să înregistreze o pierdere de 300 de milioane de euro în urma acestei tranzacții.

Producătorul olandez de bere se alătură unei lungi liste de companii occidentale care au suspendat sau au încheiat operațiunile din Rusia în ultimele 18 luni. Cu toate acestea, Kremlinul a făcut din ce în ce mai dificil pentru firmele străine să renunțe la activele rusești, cerându-le acum să plătească o taxă substanțială guvernului rus pentru astfel de vânzări.

În martie 2022, Heineken a declarat că urmărește să evite ca statul rus să îi naționalizeze afacerile și că dorește să părăsească Rusia “cât mai repede posibil”. Heineken a considerat că statul rus nu ar acționa în interesul angajaților săi dacă ar prelua afacerea.

Ca parte a înțelegerii cu Arnest Group, cei 1.800 de angajați ai Heineken din Rusia au primit garanții de angajare pe trei ani. Arnest Group produce bunuri de larg consum, cum ar fi produse cosmetice, produse de uz casnic și ambalaje.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook