Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece în criza ucraineană în curs de formare, după ce oficiali americani au prezentat o “legătură strâsă” cu premierul japonez Fumio Kishida în perspectiva unei potențiale erupții de violență în Europa de Est.

Biroul ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, și-a exprimat “nedumerirea” față de “inadmisibilitatea și lipsa de sens” a avertismentului Japoniei, care s-a arătat pregătită să ia “măsuri puternice” în lumina acțiunilor recente ale puterii est-europene în Ucraina.

“Am analizat cu nedumerire rapoartele potrivit cărora, la summitul Japonia-SUA de ieri, partea japoneză a încercat să amenințe Rusia cu unele ‘acțiuni puternice’, ‘în strânsă coordonare cu SUA și alți aliați’, în contextul ucrainean”, au scris sâmbătă subalternii lui Lavrov de la Ambasada Rusiei la Tokyo, într-o postare pe Facebook tradusă de presa de stat. “Inadmisibilitatea și lipsa de sens a unor astfel de declarații, precum și contraproductivitatea lor pentru atmosfera relațiilor și dialogul ruso-japonez sunt evidente”, se mai arată în declarație.

Mobilizarea de către Rusia a forțelor militare în jurul Ucrainei în ultimele luni a stârnit îndoieli pe scară largă cu privire la un război extins în fostul stat satelit sovietic, mai ales că oficialii ruși au semnalat că tensiunile pot fi evitate doar printr-o contracție practică a NATO. Tensiunile crescânde au ramificații diplomatice globale, evidențiate cel mai recent de întâlnirea virtuală a președintelui Joe Biden cu omologul său japonez.

“Ei au fost foarte apropiați în ceea ce privește provocările pe care Rusia le prezintă Ucrainei”, a declarat vineri reporterilor un înalt oficial al administrației Biden. “Cred că Japonia – primul ministru l-a felicitat pe președinte pentru modul în care a gestionat situația și a precizat că Japonia va susține pe deplin Statele Unite în zilele dificile care vor urma.”

Întâlnirea virtuală dintre Biden și prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a coincis cu discuția față în față a secretarului de stat Antony Blinken cu Lavrov la Geneva. Acest dialog a dus la un angajament de a continua discuțiile privind posibilele rezoluții diplomatice, dar oficialii ruși au reiterat, de asemenea, cererea cea mai intolerabilă pentru alianța transatlantică: insistența lor ca Statele Unite și Europa de Vest să își taie legăturile de securitate cu membrii est-europeni ai NATO, care au aderat la bloc pentru a căuta protecție împotriva potențialelor amenințări rusești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia spune că va debloca accesul la porturile ucrainene din Marea Neagră doar dacă se elimină sancțiunile împotriva ei

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va lua în considerare…

Comandanții de rang înalt au refuzat să părăsească uzina Azovstal din Mariupol

Niciun comandant nu a părăsit până acum combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol,…