Forțele rusești care ocupă centrala nucleară din Zaporjie vor să reorienteze producția de electricitate a centralei pentru a se conecta la rețeaua de electricitate din Crimeea, anexată de Moscova în 2014, potrivit operatorului ucrainean Energoatom.

Președintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat că Rusia dorește să conecteze centrala la rețeaua sa, un proces dificil din punct de vedere tehnic, care presupune ca instalația să fie separată de sistemul ucrainean înainte de a putea fi conectată treptat la cel rusesc.

“Militarii ruși prezenți la centrala nucleară din Zaporojie implementează programul [operatorului rus] Rosatom care vizează conectarea centralei la rețeaua electrică din Crimeea.

Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să deterioreze liniile electrice ale centralei conectate la sistemul energetic ucrainean. Între 7 și 9 august, rușii au avariat deja trei linii electrice. În acest moment, centrala funcționează cu o singură linie de producție, ceea ce reprezintă un mod de lucru extrem de periculos.

Când ultima linie de producție va fi deconectată, uzina va fi alimentată de generatoare care funcționează cu motorină. Totul va depinde apoi de fiabilitatea acestora și de stocurile de combustibil”, a declarat președintele Energotom pentru televiziunea ucraineană și pentru agenția de presă Interfax.

Centrala, situată nu departe de peninsula Crimeea, deține șase din cele 15 reactoare din Ucraina și este capabilă să furnizeze energie pentru patru milioane de locuințe.

Zaporjie este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a fost ocupată de Rusia la începutul invaziei sale.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.