Forțele aeriene ucrainene au declarat miercuri că nouă avioane de război rusești au fost distruse într-un șir de explozii la o bază aeriană din Crimeea, în contextul în care se speculează că exploziile au fost rezultatul unui atac ucrainean care ar reprezenta o escaladare semnificativă a războiului, relatează Associated Press.

Rusia a negat că vreun avion a fost avariat în exploziile de marți – sau că a avut loc vreun atac.

Oficialii ucraineni nu au revendicat în mod public responsabilitatea pentru explozii, ironizând în același timp explicația Rusiei potrivit căreia un fumător neatent ar fi putut provoca incendierea și aruncarea în aer a muniției de la baza aeriană Saki. Analiștii au mai spus că această explicație nu are sens și că ucrainenii ar fi putut folosi rachete anti-navă pentru a lovi baza.

Dacă forțele ucrainene au fost, de fapt, responsabile pentru explozii, ar fi primul atac major cunoscut asupra unui centru militar rusesc din Peninsula Crimeea, care a fost confiscată de la Ucraina de către Kremlin în 2014. Avioanele de război rusești au folosit baza aeriană pentru a lovi zone din sudul Ucrainei.

Crimeea are o semnificație strategică și simbolică uriașă pentru ambele părți. Cererea Kremlinului ca Ucraina să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei a fost una dintre condițiile sale cheie pentru a pune capăt luptelor, în timp ce Ucraina a promis că îi va alunga pe ruși din peninsulă și din toate celelalte teritorii ocupate.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.