Companiile care oferă zboruri cu avioane private au raportat o creștere bruscă a cererilor de zboruri dus-întors din Rusia, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută o mobilizare parțială a rezerviștilor din țara. Companiile aeriene cer acum între 21.500 și 27.000 de dolari pentru un loc într-un avion privat.

Rușii se îndreaptă cu preponderență către țările care încă le permit să intre fără viză, inclusiv Turcia, Armenia și Azerbaidjan, a relatat The Guardian.

Multe țări europene spun că nu le vor permite rușilor care fug de mobilizare să intre, iar multe dintre ele au blocat deja turiștii ruși.

Evgheni Bikov, directorul unei companii de brokeraj cu avioane Your Charter, a declarat pentru The Guardian că înainte primeau în jur de 50 de cereri pe zi, dar acest număr a crescut acum la 5.000 pe zi.

“Situația este absolut nebună în acest moment”, a adăugat el.

Eduard Simonov, directorul general al companiei de aviație FlightWay, a declarat pentru The Guardian că cererea de avioane private “a crescut de 50 de ori”, adăugând că se străduiesc să satisfacă cererile după ce sancțiunile UE de la începutul acestui an au limitat sever disponibilitatea avioanelor.

“Toate firmele europene de avioane private au părăsit piața. Acum există mai multă cerere decât ofertă, iar prețurile au ajuns la un nivel astronomic față de acum șase luni”, a spus Simonov.

Simonov a mai spus că nu doar cei bogați se interesează de închirierea de avioane private, ci că acestea primesc o “bază de clienți complet nouă… oameni care nu au mai zburat niciodată cu avioane private”.

“Sunt mulți care au mai avut niște bani în plus și caută să plece”, a adăugat Simonov.

Putin a anunțat săptămâna trecută o mobilizare parțială a trupelor de rezerviști ca parte a următoarei faze a invaziei sale în curs de desfășurare în Ucraina.

Anunțul a stârnit panică în rândul multor ruși. Căutările pe Google pentru a afla cum să părăsească Rusia au crescut vertiginos, biletele de avion dus din Moscova s-au epuizat, iar imaginile din satelit arată cozi lungi de mașini la punctele de trecere de la granițele Rusiei.

Există temeri generalizate cu privire la o închidere a frontierelor, pe măsură ce fluxul de bărbați de vârstă militară care părăsesc Rusia continuă.

Dar purtătorul de cuvânt oficial al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat luni reporterilor că ar avea cunoștință despre planificarea închiderii frontierelor.

“Nu știu nimic despre asta. În acest moment, nu s-a luat nicio decizie în acest sens”, a declarat el, potrivit Reuters.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Blinken: SUA nu au “permis” Ucrainei să efectueze lovituri în interiorul Rusiei

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite nu…

Rusia încearcă să “înghețe” războiul pentru a lansa o ofensivă mai mare în primăvară, afirmă șeful NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia încearcă să…

Germania a arestat 25 de persoane acuzate că au pus la cale o lovitură de stat

Douăzeci și cinci de persoane au fost arestate în cadrul unor raiduri…

Zelenski a fost desemnat “Persoana anului” de către revista Time

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost desemnat de revista Time drept persoana…

Ciucă: Mâine vom cere vot în consiliul JAI pentru aderarea la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere vot în consiliul…

China anunță o relaxare la nivel național a restricțiilor Covid

După ce restricțiile au fost relaxate în mai multe orașe din China…