Ministerul rus al Apărării l-a desemnat sâmbătă pe generalul de aviație Serghei Surovikin să conducă toate forțele rusești angajate în luptă în Ucraina, potrivit Reuters. Deși nu este clar cine a emis directiva pentru atacurile aeriene de luni, Surovikin este cunoscut pentru că a bombardat zone civile în trecut.

Foști colegi îl descriu pe noul comandant al armatei ruse ca fiind “absolut nemilos” și spun că are “puțină considerație pentru viața umană.

Un fost oficial al Ministerului Apărării care a lucrat cu Surovikin a declarat pentru The Guardian Australia că nu a fost surprins de bombardamentul mortal din capitala ucraineană, care a ucis cel puțin cinci persoane luni dimineață.

“Surovikin este absolut nemilos, cu puțină considerație pentru viața umană”, a declarat fostul coleg anonim: “Mi-e teamă că mâinile lui vor fi complet acoperite de sânge ucrainean”.

Din cauza abordării sale nemiloase a războiului, colegii i-au dat porecla “Generalul Armageddon”, conform The Guardian.

Potrivit The New York Times, Surovikin a condus trupele rusești în Siria în timpul războiului civil din această țară la începutul anilor 2000. Human Rights Watch a declarat că el se numără printre liderii militari care ar putea purta “responsabilitatea de comandă pentru încălcări în timpul ofensivei Idlib 2019-2020” din Siria.

În timpul ofensivei din Idlib, alianța siriano-rusă a lansat zeci de atacuri aeriene și terestre care au lovit locuințe, școli și unități sanitare. Human Rights Watch a raportat că atacurile au ucis cel puțin 1.600 de civili și au strămutat aproximativ 1,4 milioane de persoane.

Surovikin s-a născut în 1966 în orașul siberian Novosibirsk și a servit în armată cel puțin din 1991, după cum a relatat Al Jazeera. În 1991, el a petrecut cel puțin șase luni în închisoare după ce soldații aflați sub comanda sa au ucis trei protestatari în timpul unei tentative eșuate de lovitură de stat la Moscova, a relatat Times.

La 23 februarie, cu o zi înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Surovikin a fost inclus pe o listă de sancțiuni a Uniunii Europene pentru susținerea și implementarea unor politici care subminează și amenință independența Ucrainei.

Sursa: Insider

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook