Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că sistemele de rachete Patriot din Polonia ar putea fi folosite pentru a proteja chiar și cerul din vestul Ucrainei.

“În realitate, [ar permite] protejarea țărilor NATO de rachetele și dronele rusești [care pot] de asemenea să intre în spațiul aerian al teritoriilor lor”, a declarat luni ministrul la televiziunea ucraineană.

“Când stăm în spatele ușilor închise, le spun direct tuturor partenerilor noștri: dragi prieteni, faceți cum credeți de cuviință – dacă vreți să le închiriați [Patriots], închiriați-le, și dacă vreți să vă protejeze granița, să fie așa, dar lăsați-ne pe noi să avem [acele lansatoare]”, a spus ministrul ucrainean.

Autoritățile ucrainene afirmă că scopul ultimelor atacuri cu rachete și drone rusești nu este doar de a limita cât mai mult posibil potențialul energetic al Ucrainei, ci și de a epuiza apărarea aeriană a țării.

Atacurile rusești cu rachete și drone au lovit infrastructura energetică ucraineană de la jumătatea lunii martie, ceea ce a determinat Kievul să lanseze apeluri tot mai disperate pentru ajutor în domeniul apărării aeriene.

Aliații occidentali au fost reticenți în a trimite sisteme de apărare suplimentare Kievului, în timp ce Ucraina are nevoie de 26 de sisteme Patriot pentru a acoperi în totalitate teritoriul țării. Germania s-a angajat să livreze încă un sistem în urma apelurilor venite din partea Kievului.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…