Studenții unei universități din Rusia au fost rugați să contribuie cu componente ale țigărilor electronice și ale dispozitivelor lor de vaping pentru a sprijini operațiunile militare în curs de desfășurare ale Rusiei în Ucraina, potrivit unui raport recent al Novaya Gazeta Europe, un organ de presă independent din Rusia,.

Raportul afirmă că o organizație studențească, numită “clubul militar patriotic Șoimii”, a împărțit fluturași care indică faptul că circuitele electronice și sursele de energie de la vap-uri ar putea fi adaptate pentru tehnologia dronelor care ajută armata rusă. Cu imagini care imită propaganda retro-sovietică, fluturașii promit că fiecare țigară electronică donată este echivalentă cu permiterea unui atac cu dronă împotriva forțelor inamice.

Clubul Șoimii, fondat în 2008 ca grup de tip paramilitar în cadrul departamentului militar al universității, are un istoric de acumulări de provizii pentru trupele rusești implicate în conflictul din Ucraina. De la începutul invaziei, în februarie 2022, organizația a adunat telefoane mobile inutilizabile, echipamente de camping, haine și alimente pentru a le trimite soldaților de pe front.

Transformarea electronicelor de consum în hardware militar demonstrează improvizația care are loc de ambele părți ale războiului. În timp ce Rusia ar încerca, potrivit rapoartelor, să producă în mod independent versiuni ale dronelor kamikaze iraniene, Ucraina refolosește butoaie de petrol rusesc pentru a face reflectoare radar false, iar o companie din Ucraina folosește și piese din țigări electronice, pentru încărcarea dronelor și a echipamentelor de vedere pe timp de noapte. Ambele națiuni fac presiuni pentru a diminua dependența externă prin stimularea producției interne de arme, pe fondul tensiunilor globale.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Navalnîi urma să fie eliberat într-un schimb de prizonieri în momentul în care a decedat, spune o activistă anticorupție din Rusia

Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, urma să fie eliberat în cadrul unui…

Taximetriștii protestează în Piața Constituției din București

Sute de taximetriști din București au ieșit astăzi în stradă, protestând în…

Soțul Dianei Șoșoacă a fost dat afară din partidul SOS România

Silvestru Șoșoacă, soțul controversatei senatoare Diana Șoșoacă, a fost exclus din partidul…