Talibanii au pus mâna pe Kandahar, cel de-al doilea oraș ca mărime din Afganistan, a declarat vineri deputatului afgan Gul Ahmad Kamin pentru CNN, în timp ce grupul insurgenților își continuă progresul rapid către capitala Kabul.

Kandahar, care se află în sudul țării, a fost asediat de talibani de câteva săptămâni, mulți observatori considerând căderea sa ca fiind începutul sfârșitului pentru guvernul susținut de SUA.

Într-o declarație dată vineri, talibanii au spus că au preluat controlul biroului guvernatorului, sediului poliției, precum și altor centre operaționale cheie din oraș. „Sute de arme, vehicule și muniție au fost confiscate”, se spune în declarația talibanilor.

Kamin a spus că el și mulți alții s-au îndreptat spre o bază militară aproape de aeroportul internațional al orașului și așteptau un zbor de ieșire.
“Mulți soldați (guvernamentali) s-au predat, iar restul au fugit”, a spus el.

Kandahar, care se află la intersecția a trei autostrăzi majore, are o importanță strategică deosebită și a fost anterior un centru major pentru operațiunile militare americane.

Orașul reprezintă cel mai important câștig de până acum pentru talibani, care au preluat acum controlul a cel puțin 18 din cele 34 de capitale de provincie ale țării.

NATO se întrunește pentru reducerea personalului ambasadei occidentale.

Ambasadorii NATO se întâlnesc pentru a discuta despre deteriorarea rapidă a situației de securitate din Afganistan și pentru a coordona măsurile naționale de reducere a personalului ambasadei la Kabul, a declarat o sursă de securitate pentru agenția de presă Reuters.

Alianța occidentală a încheiat operațiunile militare în Afganistan după aproape 20 de ani și a retras majoritatea trupelor din țară, dar servește în continuare ca forum pentru coordonarea măsurilor naționale acolo.

foto: Geo.tv

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…