Parlamentul Turciei a ratificat în unanimitate aderarea Finlandei la NATO, devenind astfel prima țară care aderă la alianță după Muntenegru, în 2017.

Această mișcare vine după ce Finlanda și Suedia au rupt politica lor istorică de nealiniere militară în fața invaziei rusești din Ucraina de anul trecut și au fost invitate oficial să adere la NATO în iunie. În timp ce aderarea Finlandei la NATO a fost ratificată, oferta Suediei de a adera la alianță este încă blocată de Turcia și Ungaria.

Inițial, Turcia își dăduse acordul pentru ca cele două țări să devină invitate oficiale, dar a înaintat o serie de cerințe de securitate națională înainte de a ratifica aderarea lor. Procesul decizional al NATO necesită un consens între toate cele 30 de state membre. Printre cerințele Turciei față de țările nordice se numără o reprimare a activiștilor kurzi, restricții asupra activiștilor kurzi din ambele țări și extrădarea persoanelor pe care Ankara le consideră teroriști.

Partidul Democrat al Poporului (HDP), prokurd, a fost absent de la vot, dar a criticat poziția guvernului turc în timpul negocierilor dintre Turcia, Finlanda și Suedia cu privire la solicitările Ankarei. Luând cuvântul în parlament, deputatul HDP Hisyar Ozsoy a acuzat guvernul că a transformat discuțiile cu NATO în “șantaj” pentru extrădarea a zeci de activiști, autori și intelectuali.

Turcia era singurul membru NATO care bloca aderarea țării nordice după ratificarea de către Ungaria la începutul acestei săptămâni. Suedia a fost una dintre țările Uniunii Europene care a încercat cel mai mult să obțină aderarea Turciei la UE în ultimii 10 ani, potrivit fostului ambasador Unal Cevikoz, un deputat din principala opoziție din țară.

Finlanda are o graniță comună de 1.340 de kilometri cu Rusia, care a invadat țara de două ori în secolele XIX și XX. După ratificarea de către Turcia, aderarea Finlandei la NATO va fi finalizată de către Departamentul de Stat al SUA și autoritățile finlandeze, în conformitate cu Tratatul de la Washington. Summitul NATO va avea loc la Vilnius în perioada 11-12 iulie, iar aderarea comună înaintea reuniunii este urmărită de NATO și Washington.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Iohannis, atac dur la profesori: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Guvernul le-a dat tot ce au vrut

Președintele Klaus Iohannis a condamnat ferm decizia liderilor sindicali de a continua…

Zelenski: Ucraina va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a ajuta Moldova să își atingă obiectivul de aderare la UE

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat sprijinul pentru aspirațiile Moldovei vecine de…

Regele Charles al III-lea vine astăzi în România pentru o vizită privată de cinci zile

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va sosi astăzi în România…