Un acvariu din Florida a ajuns la un acord cu apărătorii drepturilor animalelor pentru a o elibera pe Lolita, o balenă ucigașă de 2.268 kg, ținută în captivitate timp de peste jumătate de secol, au anunțat joi oficialii.

Se așteaptă ca orca Lolita, care a fost capturată când era pui și a petrecut 53 de ani în captivitate, să fie eliberată înapoi în sălbăticie în apele sale natale din Puget Sound.

Deși s-au mai încercat eforturi de reabilitare, Lolita a stat în captivitate mai mult timp decât orice altă orcă care a fost eliberată vreodată, ceea ce face din ea un caz unic.

Experții vor trebui să o ajute să se adapteze la noul său mediu și să se asigure că poate vâna și se poate hrăni singură. După aceea, reintroducerea ei înapoi în grupul ei, L-pod, va fi următoarea provocare.

Specia este pe cale de dispariție, iar populația se confruntă deja cu niveluri ridicate de consangvinizare, ceea ce îi afectează creșterea. În ciuda provocărilor, experții speră că eliberarea Lolitei va fi un succes și va contribui la corectarea greșelilor făcute de oameni în trecut.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram