Un cutremur cu magnitudinea 6,8 a lovit nordul Marocului vineri seara, provocând distrugeri și pierderi de vieți omenești pe scară largă. Cutremurul, unul dintre cele mai puternice care a lovit regiunea în ultimii 120 de ani, s-a produs în apropierea orașului Ighil, la aproximativ 44 de mile sud de marele oraș Marrakech.

Cutremurul puternic a început brusc în jurul orei 23:11, făcând ca locuitorii să fugă panicați din casele lor. Clădirile din întreaga regiune muntoasă, în special în zonele mai rurale, s-au prăbușit, deoarece nu au fost construite pentru a rezista unui eveniment seismic atât de important. Până în prezent, s-a confirmat că peste 2.000 de persoane și-au pierdut viața, iar echipele de urgență încă lucrează pentru a avea acces în satele mai îndepărtate. Multe altele au fost rănite, inclusiv peste 1.400 de persoane care au suferit răni grave.

Cele mai afectate au fost orașele situate de-a lungul drumurilor montane abrupte din Munții Atlasului Înalt, unde comunități întregi au fost îngropate sub mormane de moloz, în timp ce zidurile de piatră și zidărie s-au prăbușit. Satele îndepărtate au rămas fără curent electric și fără semnal de telefonie mobilă, izolând locuitorii. Pe tot parcursul zilei de sâmbătă, eforturile de salvare au fost încetinite de drumurile avariate și înfundate cu moloz, care trebuiau să fie curățate în permanență.

Orașul istoric Marrakech a suferit, de asemenea, pagube, inclusiv părți din faimosul său oraș vechi cu ziduri și Moscheea Koutoubia din secolul al XII-lea. Locuitorii din satele izolate din munți se confruntă acum cu un viitor incert, deoarece mulți dintre ei și-au văzut casele complet distruse, fără a avea posibilitatea de a le reconstrui. Dimensiunea masivă a dezastrului a necesitat o mobilizare a armatei marocane pentru a ajuta la operațiunile de căutare și salvare.

A fost oferit ajutor internațional, dar, din cauza disputelor politice, ajutorul nu poate intra în prezent în spațiul aerian marocan dinspre Algeria vecină.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook