Un nou studiu arată că utilizarea înlocuitorilor de sare în timpul gătitului poate fi asociată cu un risc redus de a muri prematur din orice cauză sau din cauze cardiace.

Cercetarea, publicată în revista Annals of Internal Medicine, a analizat 16 studii clinice controlate care au inclus în total peste 35.000 de participanți cu un risc crescut de boli cardiace. Majoritatea studiilor au fost efectuate în China, dar și în Marea Britanie, Taiwan, Peru, Olanda și Norvegia.

“Suntem încântați să putem oferi dovezi că substituirea sării este eficientă pentru îmbunătățirea rezultatelor cardiovasculare atunci când este folosită pe termen lung, până la 10 ani”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Loai Albarqouni, profesor asistent la Institutul pentru Asistență Medicală Bazată pe Dovezi de la Universitatea Bond din Queensland.

Rezultatele arată că utilizarea unui înlocuitor de sare format din 25-30% clorură de potasiu și 60-75% clorură de sodiu a fost asociată cu un risc scăzut de deces din orice cauză sau din cauze cardiace, în comparație cu utilizarea sării obișnuite care conține 98-100% clorură de sodiu.

De asemenea, înlocuitorii de sare au legătură cu o scădere a cantității de sodiu eliminată prin urină și de o reducere a tensiunii arteriale, efect similar cu cel al medicamentelor antihipertensive. Aceste efecte ar putea explica reducerea riscului de deces, potrivit cercetătorilor.

Având în vedere că două treimi din rezultatele studiului provin din China, autorii “au fost surprinși de cât de puține cercetări privind înlocuirea sării au fost efectuate în afara țărilor asiatice”, a spus Albarqouni.

“Acesta este parțial motivul pentru care am clasificat dovezile ca fiind de “certitudine scăzută până la foarte scăzută” pentru populațiile occidentale – pur și simplu nu există suficiente dovezi pentru a verifica faptul că înlocuitorii de sare ar fi la fel de eficienți în contextul occidental”.

Alte știri:  Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Autorii au recunoscut că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă substituirea sării de tipul celei din studiu este sigură pentru pacienții “sensibili la manipularea micronutrienților”, inclusiv pentru cei sensibili la potasiu – cum ar fi persoanele cu deficiență renală, au spus ei.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…