Vaccinul Oxford / AstraZeneca oferă o protecție de doar 10% împotriva variantei Covid întâlnită pentru prima dată în Africa de Sud, au sugerat cercetătorii.

Africa de Sud a oprit lansarea serului AstraZeneca pentru lipsa de eficacitate pe care acesta îl are fată de noua tulpină

Oamenii de știință care au efectuat un studiu cu privire la eficacitatea vaccinului au declarat că acesta a arătat foarte puțină protecție împotriva infecțiilor usoare si moderate, deși și-au exprimat speranța că – în teorie – va oferi în continuare protecție semnificativă împotriva infecțiilor mai grave.

Prof. Shabir Madhi de la Universitatea din Witwatersrand, care a condus procesul, a spus că, deși studiul a fost mic, acesta a fost conceput să se concentreze asupra determinării dacă vaccinul a avut sau nu o eficacitate de cel puțin 60% împotriva Covid până la un grad de severitate.

„Rezultatele pe care le descriem acum comparativ cu varianta aparuta in Africa de Sud, estimarea punctuală este de 10%. În mod clar, acest lucru este departe de nivelul de 60% și, chiar dacă am face un studiu mai amplu, este puțin probabil să ajungem la o citira mai mare”, a declarat el pentru BBC Radio .

Rezultatele studiului ne spun cu adevărat că, într-o grupă de vârstă relativ tânără, cu o prevalență foarte scăzută a morbidităților, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, etc., vaccinul nu protejează împotriva infecțiilor ușoare sau moderate.

El a spus că eficacitatea sa împotriva infecțiilor grave ar putea fi dedusă pe baza vaccinului Johnson & Johnson, care utilizează „tehnologie similară”. „Extrapolându-se de la aceasta, există încă o oarecare speranță că vaccinul AstraZeneca ar putea funcționa la fel de bine ca și vaccinul Johnson & Johnson într-o altă vârstă demografică, care prezintă cel mai mare risc de boală severă”, a spus el.

El a adăugat că studiile de laborator ar putea dezvălui că nu doar anticorpii sunt eficienți în protecția împotriva bolilor severe, ci și imunitatea celulelor T. În ceea ce privește problema întârzierii celei de-a doua doze, el a spus că eficacitatea vaccinului AstraZeneca după o singură doză a fost de 75%, dar acest lucru a fost înainte de apariția variantei sud-africane.

Știrile au cauzat îngrijorarea că vaccinurile disponibile acum se vor dovedi insuficiente pentru a pune capăt crizei pe cont propriu și producătorii lucrează deja la noi versiuni care vor oferi protecție împotriva variantelor.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram