Vaccinul Oxford / AstraZeneca oferă o protecție de doar 10% împotriva variantei Covid întâlnită pentru prima dată în Africa de Sud, au sugerat cercetătorii.

Africa de Sud a oprit lansarea serului AstraZeneca pentru lipsa de eficacitate pe care acesta îl are fată de noua tulpină

Oamenii de știință care au efectuat un studiu cu privire la eficacitatea vaccinului au declarat că acesta a arătat foarte puțină protecție împotriva infecțiilor usoare si moderate, deși și-au exprimat speranța că – în teorie – va oferi în continuare protecție semnificativă împotriva infecțiilor mai grave.

Prof. Shabir Madhi de la Universitatea din Witwatersrand, care a condus procesul, a spus că, deși studiul a fost mic, acesta a fost conceput să se concentreze asupra determinării dacă vaccinul a avut sau nu o eficacitate de cel puțin 60% împotriva Covid până la un grad de severitate.

„Rezultatele pe care le descriem acum comparativ cu varianta aparuta in Africa de Sud, estimarea punctuală este de 10%. În mod clar, acest lucru este departe de nivelul de 60% și, chiar dacă am face un studiu mai amplu, este puțin probabil să ajungem la o citira mai mare”, a declarat el pentru BBC Radio .

Rezultatele studiului ne spun cu adevărat că, într-o grupă de vârstă relativ tânără, cu o prevalență foarte scăzută a morbidităților, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, etc., vaccinul nu protejează împotriva infecțiilor ușoare sau moderate.

El a spus că eficacitatea sa împotriva infecțiilor grave ar putea fi dedusă pe baza vaccinului Johnson & Johnson, care utilizează „tehnologie similară”. „Extrapolându-se de la aceasta, există încă o oarecare speranță că vaccinul AstraZeneca ar putea funcționa la fel de bine ca și vaccinul Johnson & Johnson într-o altă vârstă demografică, care prezintă cel mai mare risc de boală severă”, a spus el.

Alte știri:  Trump despre ajutorul pentru Ucraina: "Ne gândim să-l facem sub forma unui împrumut"

El a adăugat că studiile de laborator ar putea dezvălui că nu doar anticorpii sunt eficienți în protecția împotriva bolilor severe, ci și imunitatea celulelor T. În ceea ce privește problema întârzierii celei de-a doua doze, el a spus că eficacitatea vaccinului AstraZeneca după o singură doză a fost de 75%, dar acest lucru a fost înainte de apariția variantei sud-africane.

Știrile au cauzat îngrijorarea că vaccinurile disponibile acum se vor dovedi insuficiente pentru a pune capăt crizei pe cont propriu și producătorii lucrează deja la noi versiuni care vor oferi protecție împotriva variantelor.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Vreme rea în mai multe județe: Cod galben de ploi torențiale și vijelii

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod Galben de ploi…

Oficialii americani se așteaptă ca răspunsul israelian la loviturile din Iran să fie limitat

Statele Unite consideră că răspunsul Israelului la atacul cu rachete și drone…

Drone detectate în apropierea Bazei Kogălniceanu. Anchetă militară în desfășurare

Militarii care asigurau paza la Baza Militară 57 “Mihail Kogălniceanu” din județul…

Radu Mazăre rămâne în spatele gratiilor. Instanța a respins cererea de eliberare condiționată

Judecătoria Sectorului 4 a respins, în şedinţa de miercuri, cererea de eliberare…

Radu Mazăre, la un pas de eliberare. Magistrații decid astăzi dacă îi admit cererea de eliberare condiționată

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, vrea să fie eliberat condiționat din…

Vicepreședinta SUA a cerut Ucrainei să nu atace rafinăriile rusești de petrol, dar solicitarea l-a “iritat” pe Zelenski, scrie The Washington Post

Publciația The Washington Post dezvăluie că vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, i-a…

Raport CSAT: Rusia a intensificat operațiunile de spionaj pe teritoriul României

Potrivit unui raport recent al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT),…

Războiul din Ucraina: Cel puțin 14 morți și 60 de răniți în urma unor lovituri rusești la Cernihiv

Trei rachete rusești au lovit în centrul orașului Cernihiv din nordul Ucrainei…

Rusia va înregistra cea mai mare creștere economică în 2024, potrivit FMI

Potrivit celei mai recente prognoze economice mondiale publicată de Fondul Monetar Internațional…