Vaccinul Oxford / AstraZeneca oferă o protecție de doar 10% împotriva variantei Covid întâlnită pentru prima dată în Africa de Sud, au sugerat cercetătorii.

Africa de Sud a oprit lansarea serului AstraZeneca pentru lipsa de eficacitate pe care acesta îl are fată de noua tulpină

Oamenii de știință care au efectuat un studiu cu privire la eficacitatea vaccinului au declarat că acesta a arătat foarte puțină protecție împotriva infecțiilor usoare si moderate, deși și-au exprimat speranța că – în teorie – va oferi în continuare protecție semnificativă împotriva infecțiilor mai grave.

Prof. Shabir Madhi de la Universitatea din Witwatersrand, care a condus procesul, a spus că, deși studiul a fost mic, acesta a fost conceput să se concentreze asupra determinării dacă vaccinul a avut sau nu o eficacitate de cel puțin 60% împotriva Covid până la un grad de severitate.

„Rezultatele pe care le descriem acum comparativ cu varianta aparuta in Africa de Sud, estimarea punctuală este de 10%. În mod clar, acest lucru este departe de nivelul de 60% și, chiar dacă am face un studiu mai amplu, este puțin probabil să ajungem la o citira mai mare”, a declarat el pentru BBC Radio .

Rezultatele studiului ne spun cu adevărat că, într-o grupă de vârstă relativ tânără, cu o prevalență foarte scăzută a morbidităților, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, etc., vaccinul nu protejează împotriva infecțiilor ușoare sau moderate.

El a spus că eficacitatea sa împotriva infecțiilor grave ar putea fi dedusă pe baza vaccinului Johnson & Johnson, care utilizează „tehnologie similară”. „Extrapolându-se de la aceasta, există încă o oarecare speranță că vaccinul AstraZeneca ar putea funcționa la fel de bine ca și vaccinul Johnson & Johnson într-o altă vârstă demografică, care prezintă cel mai mare risc de boală severă”, a spus el.

El a adăugat că studiile de laborator ar putea dezvălui că nu doar anticorpii sunt eficienți în protecția împotriva bolilor severe, ci și imunitatea celulelor T. În ceea ce privește problema întârzierii celei de-a doua doze, el a spus că eficacitatea vaccinului AstraZeneca după o singură doză a fost de 75%, dar acest lucru a fost înainte de apariția variantei sud-africane.

Știrile au cauzat îngrijorarea că vaccinurile disponibile acum se vor dovedi insuficiente pentru a pune capăt crizei pe cont propriu și producătorii lucrează deja la noi versiuni care vor oferi protecție împotriva variantelor.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Trump este așteptat să se predea procurorului din Manhattan la începutul săptămânii viitoare, după ce a fost pus oficial sub acuzare

Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite, a fost pus sub acuzare…

Un acvariu din Florida va elibera o balenă ucigașă după mai bine de 50 de ani de captivitate

Un acvariu din Florida a ajuns la un acord cu apărătorii drepturilor…

CFR Călători retrage locomotivele similare cu cea implicată în accidentul de la Galați

CFR Călători a anunțat vineri retragerea imediată a locomotivelor de același tip…

Constanța: Cetățean ucrainean prins la frontieră cu 1.200 pistoale suspecte de a fi letale

Poliţiştii de frontieră ai Gărzii de Coastă au depistat, într-un camion încărcat…

Percheziții de amploare la funcționari acuzați de obținerea ilegală a fondurilor destinate refugiaților ucraineni

Poliţiștii din Maramureş au efectuat vineri peste 200 de percheziții într-un dosar…

Turcia a aprobat aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul Turciei a ratificat în unanimitate aderarea Finlandei la NATO, devenind astfel…