Ucraina a executat luni cel mai îndrăzneț atac pe teritoriul rusesc de la începutul războiului care durează de nouă luni, vizând două baze militare aflate la sute de kilometri în interiorul țării, folosind drone, potrivit Ministerului rus al Apărării și unui oficial ucrainean de rang înalt.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că Ucraina a folosit vehicule aeriene fără pilot de fabricație sovietică, cu propulsie cu reacție, pentru a efectua atacurile, dar că dronele au fost interceptate de apărarea aeriană rusă. Cu toate acestea, atacurile au provocat cel puțin trei pierderi de vieți omenești, deși amploarea pagubelor materiale rămâne deocamdată ambiguă.

Între timp, Anton Gherșcenko, consilier al Ministerului ucrainean de Interne, a afirmat că drone de un tip nedezvăluit au fost responsabile pentru explozia de la cel puțin una dintre cele două baze aeriene. Per total, cele două incidente se adaugă la dovezile că Ucraina a găsit într-adevăr o modalitate de a lansa atacuri cu rază de acțiune mai lungă asupra aerodromurilor rusești folosind drone de recunoaștere adaptate din epoca Războiului Rece.

Baza aeriană Engels și instalația militară Ryazan se află la o distanță de aporximativ 500 de km de granița ucraineană, ceea ce este dincolo de raza de acțiune a oricărei rachete cunoscute din arsenalul ucrainean.

Situate în interiorul țării, Engels și Dyagilevo sprijină bombardierele cu rază lungă de acțiune folosite în atacurile aeriene de impas ale Moscovei asupra Ucrainei. Bombardierele rusești – aproape sigur, inclusiv cele care zburau de la cel puțin una dintre bazele unde au avut loc exploziile – au fost, de asemenea, implicate într-un nou val de lovituri aeriene împotriva Ucrainei ieri, ale căror pregătiri par să fi început cu cel puțin o săptămână în urmă.

La doar câteva ore după explozii, Ucraina a declarat că a doborât luni peste 60 din cele peste 70 de rachete lansate de Rusia – cel mai recent atac după săptămâni de atacuri care au vizat infrastructura sa critică și care au întrerupt furnizarea de energie electrică, căldură și apă în multe părți ale țării.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Indignare față de o înregistrare video din Ierusalim în care evreii ultraortodocși scuipă un grup de creștini

O înregistrare video tulburătoare care arată evreii ultraortodocși scuipând pe jos lângă…

Cel puțin 21 de morți după ce un autocar s-a prăbușit de pe un pasaj rutier lângă Veneția

Un accident mortal de autobuz s-a produs ieri seară în apropiere de…

Azerbaidjanul a arestat mai mulți foști lideri separatiști de top din Nagorno-Karabah

Azerbaidjanul a arestat mai mulți foști lideri din Nagorno-Karabah după ce a…

Klaus Iohannis convocă CSAT pe tema consumului de droguri în rândul tinerilor

Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării…

Propunere legislativă pentru creșterea pedepselor în cazul traficului de droguri

O propunere legislativă care vizează creșterea pedepselor pentru traficul de droguri, denumită…

Florența interzice închirierile pe termen scurt în centrul istoric

Orașul Florența, cunoscut în întreaga lume pentru arta și arhitectura renascentistă, a…