Vladimir Putin a traversat luni, la volanul unui Mercedes, Podul Crimeii, care leagă sudul Rusiei de peninsula anexată Crimeea, la mai puțin de două luni de când o explozie a distrus unul dintre proiectele de infrastructură emblematice ale șefului de la Kremlin, relatează Reuters.

Podul rutier și feroviar de 12 km, care a fost inaugurat personal de Putin în 2018, a fost bombardat pe 8 octombrie într-un atac despre care Rusia a spus că a fost comis de Ucraina.

Putin, însoțit de vicepremierul Marat Khusnullin, a fost arătat la televiziunea de stat la volanul unui Mercedes, punând întrebări despre locul în care a avut loc atacul.

“Conducem pe partea dreaptă”, a spus Putin, în timp ce traversa podul. “Partea stângă a podului, din câte am înțeles, este în stare de funcționare, dar cu toate acestea trebuie să fie finalizată. Încă a suferit puțin, trebuie să îl aducem la o stare ideală”.

De asemenea, Putin s-a plimbat de-a lungul unor părți ale podului, cel mai mare din Europa, pentru a inspecta secțiunile care sunt încă vizibil pârjolite.

Ucraina nu a revendicat niciodată responsabilitatea pentru bombardarea podului în dimineața zilei de 8 octombrie, la o zi după cea de-a 70-a aniversare a lui Putin. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a declarat că atacul a fost organizat de serviciile secrete militare ucrainene.

Explozia a distrus o secțiune a podului rutier, oprind temporar traficul prin strâmtoarea Kerch. De asemenea, explozia a distrus mai multe cisterne de combustibil dintr-un tren care se îndrepta spre peninsula anexată Crimeea dinspre sudul Rusiei vecine.

Rusia a anexat în 2014 Crimeea, care a fost transferată din Rusia sovietică în Ucraina sovietică în 1954 de către liderul sovietic de atunci Nikita Hrușciov și recunoscută de Rusia în 1994, după prăbușirea URSS.

Ucraina a promis că va returna Crimeea, care se bazează pe pod pentru aprovizionare.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram