Vicepreședintele Amrullah Saleh și Ahmad Massoud, fiul fostului său mentor și faimosul luptător anti-taliban Ahmed Shah Massoud, organizează o mișcare de gherilă în Valea Panjshir – singura regiune care nu este controlată de talibani.

Mișcarea vine după ce talibanii au ajuns la putere cu o cucerire fulgerătoare a Afganistanului, care a culminat duminică, când grupul a intrat în capitala Kabul, provocând panică larg răspândită în timp ce mii au încercat să fugă.

Saleh a declarat, marți, că el este acum „președintele interimar legitim” după ce președintele Ashraf Ghani a fugit din țară, după ce s-a spus că masează trupele și planifică o contraofensivă împotriva talibanilor.

Filmările care au apărut marți l-au arătat pe Massoud, însoțit de un anturaj puternic înarmat, urcând la bordul unei forțe aeriene afgane Mi-17, un elicopter militar sovietic.

Saleh a fost anterior ministru de stat pentru reformele de securitate și ministru de interne înainte de a se alătura echipei electorale a lui Ghani în 2019. Rezultatele finale ale alegerilor din acel an au fost amânate până în februarie 2020, când Ghani a fost anunțat oficial câștigător, iar Saleh a fost desemnat prim vicepreședinte.

Marți, Saleh a scris că este „inutil să ne certăm” cu președintele Joe Biden. El a spus că depinde de oamenii din Afganistan să demonstreze că țara lor „nu este Vietnamul” și că talibanii nu sunt „nici măcar de la distanță”, precum Viet Cong (oganizație insurgentă care a luptat în Republica Vietnam).

El a spus că „spre deosebire de SUA / NATO”, poporul afgan nu și-a pierdut speranța în viitorul său. „Avertismentele inutile s-au terminat”, a continuat mesajul său.

Declarațiile lui Saleh vin după ce locuitorii Panjshirului au ridicat steagul Alianței Nordului – un front militar unit care a purtat un război defensiv împotriva talibanilor între 1996 și 2001.

steagul Alianței Nordului

„Nu vom permite talibanilor să intre în Panjshir și vom rezista cu toată puterea noastră și vom lupta împotriva lor”, a declarat un rezident pentru AFP, sub condiția anonimatului.

Saleh a declarat săptămâna trecută la o ședință de securitate prezidată de Ghani că este mândru de forțele armate și că guvernul va face tot posibilul pentru a întări rezistența față de talibani.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Video. Un român a intrat cu TIR-ul într-un avion, pe o autostradă din Germania

Un şofer român a intrat cu TIR-ul într-un avion care a aterizat…

Ciolacu, către Diana Șoșoacă: Vă rog să purtaţi mască. Dreptul meu la viață nu se negociază

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a atenționat-o pe Diana Șoșoacă, în plenul…

Scandal la Târgul de Crăciun din Constanța, provocat de persoane fără Certificat Covid

Mai multe persoane au provocat un scandal, vineri seară, la Târgul de…

Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară pentru cei care vin din state non-UE

Autoritățile române au decis duminică să introducă obligativitatea prezentării unui test negativ…