Asociația de tenis feminin este pregătită să își retragă turneele din China dacă nu există un răspuns adecvat la acuzații făcute de Peng Shuai cu privire la o agresiune sexuală făcută de fostului vicepremier chinez Zhang Gaoli, a declarat Steve Simon, directorul WTA.

Peng Shuai, în vârstă de 35 de ani, fostă nr. 1 mondial la dublu, nu a fost văzută în public de când a postat un mesaj pe o rețea de socializare în care l-a acuzat pe fostul oficial de rang înalt, Zhang Gaoli, de agresiune sexuală după ce a invitat-o ​​la el acasă pentru a juca tenis cu el și soția lui. În trecut, potrivit postării lui Peng, cei doi ar fi fost într-o relație. Câteva ore mai târziu, postarea a fost eliminată, dar nu înainte ca cineva să-i facă o captură de ecran.

Peng a spus că nu poate oferi dovezi ale acuzațiilor pe care le-a adus asupra fostului lider chiez. Nici Zhang și nici Partidul Comunist Chinez nu au comentat incidentul, iar discuțiile pe acest subiect au fost, ca de obicei, cenzurate.

Zhang Gaoli, în vârstă de 75 de ani, a făcut parte din Comitetul permanent al Biroului Politic, organul suprem de conducere al țării, între 2012 și 2017, în timpul primului mandat la putere al liderului chinez Xi Jinping. S-a retras din funcția de viceprim-ministru în 2018.

Acuzația explozivă a lui Peng i-a determinat pe cenzorii chinezi să răspundă la un nivel fără precedent pentru a conține această versiune a #MeToo. Contul ei Weibo, care are peste jumătate de milion de urmăritori, este încă blocat pe platformă.

Între timp însă, comunitatea mondială de tenis a început să pună la îndoială starea reală de sănătate a fostei campioane, iar WTA a cerut o anchetă. De asemenea, foarte mulți jucători de tenis au început să posteze hashtag-ul #WhereIsPengShuai (nr. Unde e Peng Shuai) pe rețelele sociale occidentale.

Pe 17 noiembrie, mass-media de stat chineză a lansat un e-mail, presupus trimis de Peng către șeful WTA , retractându-și acuzațiile și spunând că este bine. Simon a pus la îndoială veridicitatea e-mailului, descriindu-l drept „o declarație falsă”. El a cerut Chinei să furnizeze „dovezi independente și verificabile” că Peng este în siguranță.

Unele dintre cele mai mari nume din sport precum Naomi Osaka, Serena Williams, Novak Djokovic, Billie Jean King și Chris Evert au cerut Chinei să confirme că Peng este în siguranță și să investigheze acuzațiile ei.

Simon a declarat marți presei că există 10 evenimente în pregătire în China, în valoare de milioane de dolari, care ar putea fi omise.

„Suntem la o răscruce în relația noastră cu China și cu afacerile noastre de acolo”, a spus Simon pentru CNN într-un interviu.

„Suntem cu siguranță dispuși să retragem turneele din China și să ne confruntăm cu toate complicațiile care vin , deoarece această problemă este cu siguranță mai mare decât turneele în sine.”

În ultimul deceniu, tenisul a crescut enorm în popularitate în China, iar doar în 2019, cu un an înainte de pandemie, China a găzduit nouă turnee WTA, cu un fond de premiere combinat de peste 30 de milioane de dolari.

În același timp, însă, preluarea puterii de către Xi Jinping a afectat o serie de probleme umanitare și sociale care au determinat o parte din public să ceară boicotarea viitoarelor Jocuri Olimpice de iarnă de la Beijing.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…