Un nou studiu arată că utilizarea înlocuitorilor de sare în timpul gătitului poate fi asociată cu un risc redus de a muri prematur din orice cauză sau din cauze cardiace.

Cercetarea, publicată în revista Annals of Internal Medicine, a analizat 16 studii clinice controlate care au inclus în total peste 35.000 de participanți cu un risc crescut de boli cardiace. Majoritatea studiilor au fost efectuate în China, dar și în Marea Britanie, Taiwan, Peru, Olanda și Norvegia.

“Suntem încântați să putem oferi dovezi că substituirea sării este eficientă pentru îmbunătățirea rezultatelor cardiovasculare atunci când este folosită pe termen lung, până la 10 ani”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Loai Albarqouni, profesor asistent la Institutul pentru Asistență Medicală Bazată pe Dovezi de la Universitatea Bond din Queensland.

Rezultatele arată că utilizarea unui înlocuitor de sare format din 25-30% clorură de potasiu și 60-75% clorură de sodiu a fost asociată cu un risc scăzut de deces din orice cauză sau din cauze cardiace, în comparație cu utilizarea sării obișnuite care conține 98-100% clorură de sodiu.

De asemenea, înlocuitorii de sare au legătură cu o scădere a cantității de sodiu eliminată prin urină și de o reducere a tensiunii arteriale, efect similar cu cel al medicamentelor antihipertensive. Aceste efecte ar putea explica reducerea riscului de deces, potrivit cercetătorilor.

Având în vedere că două treimi din rezultatele studiului provin din China, autorii “au fost surprinși de cât de puține cercetări privind înlocuirea sării au fost efectuate în afara țărilor asiatice”, a spus Albarqouni.

“Acesta este parțial motivul pentru care am clasificat dovezile ca fiind de “certitudine scăzută până la foarte scăzută” pentru populațiile occidentale – pur și simplu nu există suficiente dovezi pentru a verifica faptul că înlocuitorii de sare ar fi la fel de eficienți în contextul occidental”.

Alte știri:  UE este de acord să folosească 3 miliarde de euro din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina

Autorii au recunoscut că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă substituirea sării de tipul celei din studiu este sigură pentru pacienții “sensibili la manipularea micronutrienților”, inclusiv pentru cei sensibili la potasiu – cum ar fi persoanele cu deficiență renală, au spus ei.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Constanța celebrează 85 de ani de la intrarea Navei-școală Mircea în serviciul Forțele Navale Române

În Portul Militar Constanța a avut loc astăzi, 17 mai 2024, o…

Partidul Verde Constanța desființează acuzațiile făcute de foștii membri: “Mitulescu, candidatul SOS la Primăria Constanța, a fost exclus din cauza consumului de droguri”

Un articol apărut recent în ziarul Replica a stârnit controverse, după ce…

Peru clasifică persoanele trans ca fiind “bolnave mintal” printr-un decret guvernamental

Guvernul din Peru a emis un decret prin care persoanele transgen, non-binare…

Coreea de Nord: Sora lui Kim Jong Un neagă orice export de arme către Rusia

Într-o declarație publicată vineri, Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean…

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat care intenționa să incendieze o sinagogă

Poliția franceză a împușcat mortal un bărbat înarmat care dorea să incendieze…

Un comandant de top al NATO spune că numărul de trupe rusești este insuficient pentru a face progrese la Harkov

Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul Christopher Cavoli, a declarat…