Liderul autoritar din Belarus, Alexander Lukașenko, a lansat ideea unui referendum constituțional într-o încercare aparentă de a-i potoli pe protestatari.

Vine după ce zeci de mii de manifestanți au ocupat străzile capitalei Minsk în weekend, cerând ca Lukașenko să demisioneze.

Lukașenko a pretins victoria la alegerile prezidențiale din 9 august, despre care criticii săi spun că au fost trucate în favoarea sa.

Luni, agenția de știri de stat BelTA l-a citat pe Lukașenko spunând că specialiștii, inclusiv judecătorii instanței supreme, lucrează la o revizuire a legii.

“Mi-aș dori ca aceste schimbări să avanseze societatea noastră”, a spus Lukașenko. „Vom insista asupra acestor schimbări și vom propune astfel de schimbări oamenilor noștri.”

Dar detaliile reformelor rămân vagi.

Lukașenko, care a fost la putere din 1994 și este singurul președinte al țării, a recunoscut „sistemul oarecum autoritar” al țării.

Pe măsură ce reuniunea a avut loc luni, Lukașenko a declarat că experții discută despre schimbări, inclusiv instanțe mai independente. Dar, a adăugat el, acest lucru nu era necesar deoarece „cea mai independentă instanță este în Belarus”.

Liderul a adăugat însă că sistemul ar trebui să funcționeze „fără a fi legat de o personalitate, inclusiv de Lukașenko”.

El a insistat că „cei care țipă despre schimbări” sunt într-o minoritate.

Atât SUA, cât și UE au criticat alegerile din 9 august care au prelungit guvernarea lui Lukașenko ca fiind nici libere, nici corecte și au cerut autorităților din Belarus să discute cu opoziția – apeluri pe care Lukașenko le-a respins.

Miniștrii de externe ai UE au convenit săptămâna trecută să pregătească o listă de sancțiuni cu până la 20 de înalți oficiali din Belarus suspectați de fraudă electorală și de represiune împotriva protestatarilor.

Luni, membrii baltici ai UE – Lituania, Letonia și Estonia – și-au aplicat sancțiunile de călătorie asupra a 30 de oficiali de top din Belarus, inclusiv Lukașenko.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Belarusului, Anatoly Glaz, a avertizat că Minsk va riposta. Săptămâna trecută, Lukașenko a amenințat că va răspunde sancțiunilor redirecționând fluxul importurilor din Belarus prin porturile lituaniene și blocând tranzitul mărfurilor europene pe teritoriul Belarusului.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Regele Charles îl evacuează pe prințul Andrew din Palatul Buckingham

Prințul Andrew, căruia regina Elisabeta a II-a i-a retras onorurile regale și…

Liderul de rang înalt al ISIS, Bilal-al-Sudani, ucis într-o operațiune militară americană în Somalia

Administrația Biden a anunțat că forțele de operațiuni speciale americane au ucis…

SUA etichetează Grupul Wagner, susținut de Rusia, drept organizație criminală transnațională și impune noi sancțiuni

Statele Unite au impus noi sancțiuni grupului de mercenari Wagner, susținut de…

Ungaria se va opune prin veto sancțiunilor UE împotriva Rusiei privind energia nucleară

Ungaria se va opune prin veto oricăror sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva…

AIEA anunță explozii în apropierea centralei nucleare din Zaporojie

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a raportat explozii în apropierea centralei…