Liderul autoritar din Belarus, Alexander Lukașenko, a lansat ideea unui referendum constituțional într-o încercare aparentă de a-i potoli pe protestatari.

Vine după ce zeci de mii de manifestanți au ocupat străzile capitalei Minsk în weekend, cerând ca Lukașenko să demisioneze.

Lukașenko a pretins victoria la alegerile prezidențiale din 9 august, despre care criticii săi spun că au fost trucate în favoarea sa.

Luni, agenția de știri de stat BelTA l-a citat pe Lukașenko spunând că specialiștii, inclusiv judecătorii instanței supreme, lucrează la o revizuire a legii.

“Mi-aș dori ca aceste schimbări să avanseze societatea noastră”, a spus Lukașenko. „Vom insista asupra acestor schimbări și vom propune astfel de schimbări oamenilor noștri.”

Dar detaliile reformelor rămân vagi.

Lukașenko, care a fost la putere din 1994 și este singurul președinte al țării, a recunoscut „sistemul oarecum autoritar” al țării.

Pe măsură ce reuniunea a avut loc luni, Lukașenko a declarat că experții discută despre schimbări, inclusiv instanțe mai independente. Dar, a adăugat el, acest lucru nu era necesar deoarece „cea mai independentă instanță este în Belarus”.

Liderul a adăugat însă că sistemul ar trebui să funcționeze „fără a fi legat de o personalitate, inclusiv de Lukașenko”.

El a insistat că „cei care țipă despre schimbări” sunt într-o minoritate.

Atât SUA, cât și UE au criticat alegerile din 9 august care au prelungit guvernarea lui Lukașenko ca fiind nici libere, nici corecte și au cerut autorităților din Belarus să discute cu opoziția – apeluri pe care Lukașenko le-a respins.

Miniștrii de externe ai UE au convenit săptămâna trecută să pregătească o listă de sancțiuni cu până la 20 de înalți oficiali din Belarus suspectați de fraudă electorală și de represiune împotriva protestatarilor.

Luni, membrii baltici ai UE – Lituania, Letonia și Estonia – și-au aplicat sancțiunile de călătorie asupra a 30 de oficiali de top din Belarus, inclusiv Lukașenko.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Belarusului, Anatoly Glaz, a avertizat că Minsk va riposta. Săptămâna trecută, Lukașenko a amenințat că va răspunde sancțiunilor redirecționând fluxul importurilor din Belarus prin porturile lituaniene și blocând tranzitul mărfurilor europene pe teritoriul Belarusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia spune că va debloca accesul la porturile ucrainene din Marea Neagră doar dacă se elimină sancțiunile împotriva ei

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va lua în considerare…

Comandanții de rang înalt au refuzat să părăsească uzina Azovstal din Mariupol

Niciun comandant nu a părăsit până acum combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol,…

Blocada porturilor ucrainene și criza alimentară mondială în creștere determină Casa Albă să trimită rachete anti-navă în Ucraina

Casa Albă lucrează pentru a pune rachete avansate anti-navă în mâinile militarilor…

Senatul SUA a aprobat un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul SUA a aprobat cu o majoritate covârșitoare un ajutor militar și…