Liderul autoritar din Belarus, Alexander Lukașenko, a lansat ideea unui referendum constituțional într-o încercare aparentă de a-i potoli pe protestatari.

Vine după ce zeci de mii de manifestanți au ocupat străzile capitalei Minsk în weekend, cerând ca Lukașenko să demisioneze.

Lukașenko a pretins victoria la alegerile prezidențiale din 9 august, despre care criticii săi spun că au fost trucate în favoarea sa.

Luni, agenția de știri de stat BelTA l-a citat pe Lukașenko spunând că specialiștii, inclusiv judecătorii instanței supreme, lucrează la o revizuire a legii.

“Mi-aș dori ca aceste schimbări să avanseze societatea noastră”, a spus Lukașenko. „Vom insista asupra acestor schimbări și vom propune astfel de schimbări oamenilor noștri.”

Dar detaliile reformelor rămân vagi.

Lukașenko, care a fost la putere din 1994 și este singurul președinte al țării, a recunoscut „sistemul oarecum autoritar” al țării.

Pe măsură ce reuniunea a avut loc luni, Lukașenko a declarat că experții discută despre schimbări, inclusiv instanțe mai independente. Dar, a adăugat el, acest lucru nu era necesar deoarece „cea mai independentă instanță este în Belarus”.

Liderul a adăugat însă că sistemul ar trebui să funcționeze „fără a fi legat de o personalitate, inclusiv de Lukașenko”.

El a insistat că „cei care țipă despre schimbări” sunt într-o minoritate.

Atât SUA, cât și UE au criticat alegerile din 9 august care au prelungit guvernarea lui Lukașenko ca fiind nici libere, nici corecte și au cerut autorităților din Belarus să discute cu opoziția – apeluri pe care Lukașenko le-a respins.

Miniștrii de externe ai UE au convenit săptămâna trecută să pregătească o listă de sancțiuni cu până la 20 de înalți oficiali din Belarus suspectați de fraudă electorală și de represiune împotriva protestatarilor.

Luni, membrii baltici ai UE – Lituania, Letonia și Estonia – și-au aplicat sancțiunile de călătorie asupra a 30 de oficiali de top din Belarus, inclusiv Lukașenko.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Belarusului, Anatoly Glaz, a avertizat că Minsk va riposta. Săptămâna trecută, Lukașenko a amenințat că va răspunde sancțiunilor redirecționând fluxul importurilor din Belarus prin porturile lituaniene și blocând tranzitul mărfurilor europene pe teritoriul Belarusului.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Cineva a pariat împotriva bursei israeliene în zilele dinaintea atacului Hamas din 7 octombrie

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia și NYU…

Armata israeliană spune că 2 civili uciși pentru fiecare militant este un raport “extrem de pozitiv”, având în vedere provocările luptei din Gaza

Pe măsură ce violențele dintre Israel și militanții Hamas continuă în Gaza,…

Banca elvețiană Banque Pictet recunoaște că a ascuns 5,6 miliarde de dolari de fiscul american

Una dintre cele mai mari bănci private elvețiene, Banque Pictet, a ajuns…