Liderul autoritar din Belarus, Alexander Lukașenko, a lansat ideea unui referendum constituțional într-o încercare aparentă de a-i potoli pe protestatari.

Vine după ce zeci de mii de manifestanți au ocupat străzile capitalei Minsk în weekend, cerând ca Lukașenko să demisioneze.

Lukașenko a pretins victoria la alegerile prezidențiale din 9 august, despre care criticii săi spun că au fost trucate în favoarea sa.

Luni, agenția de știri de stat BelTA l-a citat pe Lukașenko spunând că specialiștii, inclusiv judecătorii instanței supreme, lucrează la o revizuire a legii.

“Mi-aș dori ca aceste schimbări să avanseze societatea noastră”, a spus Lukașenko. „Vom insista asupra acestor schimbări și vom propune astfel de schimbări oamenilor noștri.”

Dar detaliile reformelor rămân vagi.

Lukașenko, care a fost la putere din 1994 și este singurul președinte al țării, a recunoscut „sistemul oarecum autoritar” al țării.

Pe măsură ce reuniunea a avut loc luni, Lukașenko a declarat că experții discută despre schimbări, inclusiv instanțe mai independente. Dar, a adăugat el, acest lucru nu era necesar deoarece „cea mai independentă instanță este în Belarus”.

Liderul a adăugat însă că sistemul ar trebui să funcționeze „fără a fi legat de o personalitate, inclusiv de Lukașenko”.

El a insistat că „cei care țipă despre schimbări” sunt într-o minoritate.

Atât SUA, cât și UE au criticat alegerile din 9 august care au prelungit guvernarea lui Lukașenko ca fiind nici libere, nici corecte și au cerut autorităților din Belarus să discute cu opoziția – apeluri pe care Lukașenko le-a respins.

Miniștrii de externe ai UE au convenit săptămâna trecută să pregătească o listă de sancțiuni cu până la 20 de înalți oficiali din Belarus suspectați de fraudă electorală și de represiune împotriva protestatarilor.

Luni, membrii baltici ai UE – Lituania, Letonia și Estonia – și-au aplicat sancțiunile de călătorie asupra a 30 de oficiali de top din Belarus, inclusiv Lukașenko.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Belarusului, Anatoly Glaz, a avertizat că Minsk va riposta. Săptămâna trecută, Lukașenko a amenințat că va răspunde sancțiunilor redirecționând fluxul importurilor din Belarus prin porturile lituaniene și blocând tranzitul mărfurilor europene pe teritoriul Belarusului.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey Graham

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey…

Ucraina afirmă că a doborât luni dimineață zeci de rachete de croazieră și drone rusești

Apărarea aeriană ucraineană a distrus 67 din cele 75 de “ținte aeriene”…

Italia: Trei morți și un dispărut după ce o ambarcațiune turistică s-a răsturnat în urma unei furtuni

O ambarcațiune turistică s-a răsturnat în urma unei furtuni bruște și violente…

Coreea de Nord a anunțat lansarea unui “satelit” de spionaj

Coreea de Nord a informat Japonia că intenționează să lanseze un satelit…