Un oficial militar de rang înalt din Ucraina a declarat pentru presa locală că avioanele de luptă F-16 americane, așteptate să fie livrate Ucrainei în cursul acestei veri, „nu mai sunt relevante” în contextul războiului cu Rusia.

Lotul inițial de 12 avioane F-16 urma să ajungă în Ucraina după ce piloții ucraineni ar fi finalizat pregătirea și aerodromurile țării ar fi fost pregătite pentru astfel de aeronave. Totuși, potrivit oficialului militar citat, în momentul sosirii lor, din cauza evoluției situației de pe front, avioanele de vânătoare americane și-ar fi depășit utilitatea tactică.

„De multe ori, nu primim sistemele de armament de care avem nevoie la momentul potrivit – sosesc când nu mai sunt relevante”, a declarat ofițerul pentru ziarul ucrainean Pravda.

El a subliniat că fiecare tip de armament are un moment optim de utilizare, iar în cazul F-16 acesta ar fi fost anul 2023, nu 2024.

“Fiecare armă are propriul moment potrivit. F-16 erau necesare în 2023; nu vor fi potrivite pentru 2024”, a spus oficialul militar.

Forțele ucrainene sunt în prezent în defensivă pe aproape întregul front de luptă lung de 600 km, din cauza unei lipsă de muniție care se acutizează, agravată și de blocarea pachetului american de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari.

În acest context, oficialul militar a cerut aliaților occidentali să livreze cu prioritate sisteme antiaeriene Patriot, obuze de artilerie și rachete. Potrivit acestuia, Ucraina are nevoie urgentă de sute de mii de obuze, rachete și de peste 4 milioane de obuze pentru a-și putea întări apărarea.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…