Președintele SUA, Joe Biden, a declarat vineri că sănătatea femeilor din Statele Unite este acum în pericol după ce Curtea Supremă a anulat cauza Roe vs. Wade și a eliminat dreptul constituțional la avort.

“Odată cu dispariția lui Roe, să fim foarte clari: sănătatea și viața femeilor din această națiune sunt acum în pericol”, a spus Biden. “Aceasta este o cale extremă și periculoasă pe care instanța ne duce acum”

Curtea Supremă a SUA a anulat vineri, printr-o decizie cu 5 voturi pentru și 4 împotrivă, hotărârea istorică Roe vs. Wade, care a stabilit dreptul constituțional la avort în SUA în 1973.

Decizia controversată, dar așteptată, a instanței oferă statelor individuale puterea de a-și stabili propriile legi privind avortul fără a se teme de a intra în conflict cu Roe, care permitea avorturile în primele două trimestre de sarcină.

Prin decizia de astăzi, SUA revine la situația dinainte de 1973, când fiecare stat era liber să interzică sau să autorizeze avorturile.

Președintele Joe Biden a admis că nu există nicio acțiune unilaterală pe care să o poată întreprinde pentru a restabili dreptul la avort la nivel național și i-a îndemnat pe americani să aleagă în noiembrie mai mulți membri ai Congresului care să susțină legislația care să protejeze accesul la avort.

“În această toamnă, Roe este pe buletinul de vot”, a declarat Biden, vorbind de la Casa Albă. “Libertățile personale sunt pe buletinul de vot. Dreptul la intimitate, la libertate, la egalitate – toate sunt pe buletinul de vot. Până atunci, voi face tot ce-mi stă în putere pentru a proteja dreptul femeii în statele în care se vor confrunta cu consecințele deciziei de astăzi”.

Biden a declarat că administrația sa va apăra dreptul unei femei de a se deplasa în alt stat pentru a face un avort dacă procedura este interzisă în statul său de origine. De asemenea, Joe Biden a dat instrucțiuni Departamentului de Sănătate și Servicii Umane pentru a se asigura că avortul medicamentos aprobat de FDA este “disponibil în cea mai mare măsură posibilă”.

“Este o zi tristă pentru instanță și pentru țară”, a declarat Biden.

El a mai spus: “Această decizie este punctul culminant al unui efort deliberat de zeci de ani pentru a răsturna echilibrul legii noastre. Este o realizare a unei ideologii extreme și o eroare tragică din partea Curții Supreme, din punctul meu de vedere”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.