Regizorul iranian laureat Mohammad Rasoulof a fost condamnat la opt ani de închisoare și la lovituri cu biciul chiar înaintea călătoriei sale planificate la Festivalul de Film de la Cannes, a declarat avocatul său pentru Associated Press joi.

Rasoulof, în vârstă de 51 de ani, cunoscut pentru filmul său “Nu există rău”, a devenit cel mai nou artist vizat în cadrul unei represiuni în creștere împotriva oricărei disidențe în Republica Islamică, în urma anilor de proteste în masă, inclusiv cu privire la decesul tinerei Mahsa Amini în 2022.

Autoritățile iraniene nu au recunoscut sentința, dar Rasoulof și alți artiști au semnat împreună o scrisoare prin care îndemnau autoritățile să “lase arma jos”, în contextul demonstrațiilor legate de prăbușirea unei clădiri în 2022, în care au murit cel puțin 29 de persoane în orașul Abadan din sud-vestul țării. De atunci, artiști, sportivi, celebrități și alții au fost chemați pentru interogatoriu sau s-au confruntat cu condamnări la închisoare.

“Acest verdict a fost emis din cauza semnării de către dl Rasoulof a declarațiilor de sprijin pentru poporul iranian”, a declarat avocatul său, Babak Paknia, pentru AP. El a spus că aceste declarații, precum și tweeturile și alte activități sociale ale sale, au fost considerate drept “acțiuni împotriva securității naționale”.

Rasoulof a fost judecat la Tribunalul Revoluționar din Teheran, a adăugat Paknia. Aceste tribunale au fost criticate la nivel internațional pentru că nu le permit celor judecați să-și aleagă avocații sau chiar să vadă probele împotriva lor în ședințe închise.

Regizorul face de asemenea obiectul unor pedepse cu biciul, amenzi și confiscarea bunurilor, a spus avocatul său. Misiunea Iranului la Națiunile Unite nu a răspuns la o solicitare de comentariu cu privire la condamnarea lui Rasoulof.

Alte știri:  Iași: Tânăr de 32 de ani decedat din cauza caniculei

Acesta fusese programat să meargă la Cannes pentru premiera noului său film, “Sămânța smochinului sacru”, la sfârșitul acestei luni. Avocatul a declarat că autoritățile iraniene i-au convocat la interogatorii pe unii membri ai echipei implicați în producția acestui film, adăugând că aceștia sunt supuși presiunilor pentru a-l retrage de la festivalul de la Cannes.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…