Eșecul Ungariei de a implementa reforme solide în domeniul statului de drept a determinat ramura executivă a Uniunii Europene să recomande miercuri ca 7.5 miliarde de euro din fondurile UE alocate Ungariei să rămână înghețate. Această acțiune a evidențiat divergențele persistente dintre partenerii europeni.

Consiliul European, care reprezintă cele 27 de țări din blocul comunitar, are termen până la 19 decembrie pentru a lua o decizie pe baza propunerii Comisiei, care a venit în contextul în care Ungaria continuă să blocheze decizii cruciale ale UE, cum ar fi plata unui ajutor financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina și un acord fiscal global.

De asemenea, premierul ungar Viktor Orban i-a înfuriat pe oficialii blocului prin criticile sale repetate la adresa sancțiunilor UE care vizează Rusia pentru războiul din Ucraina.

Deși Ungaria insistă că nu leagă chestiunea fondurilor UE de alte subiecte, mulți la Bruxelles văd în aceste veto-uri un semn că Orban încearcă să șantajeze restul blocului pentru a elibera miliarde de euro din fondurile obișnuite ale UE și din banii pentru refacerea pandemiei care au fost reținute.

Ungaria a convenit asupra a 17 măsuri anticorupție, inclusiv crearea unui grup operativ anticorupție și modificarea normelor privind achizițiile publice, dar Comisia Europeană consideră că nu a făcut suficient pentru a rezolva problemele.

Banii pot fi înghețați în cadrul unui mecanism de condiționalitate recent introdus, care permite UE să ia măsuri pentru a-și proteja bugetul.

Orice acțiune de suspendare a fondurilor trebuie să fie aprobată de țările membre ale UE, iar pentru aceasta este necesară o “majoritate calificată”, care se ridică la 55% din cei 27 de membri reprezentând cel puțin 65% din populația totală a UE.

Sursa: Associated Press.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram