Directorul SpaceX, Elon Musk, a scris sâmbătă pe Twitter că va continua să finanțeze serviciul de internet Starlink în Ucraina, revenind aparent asupra deciziei după ce SpaceX a cerut armatei Statelor Unite să plătească nota de plată.

Un mesaj pe contul de Twitter al lui Musk, postat sâmbătă, spunea: “La naiba cu asta … chiar dacă Starlink încă pierde bani & alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanțăm gratuit guvernul Ucrainei”.

Serviciile de internet prin satelit Starlink ale SpaceX au fost o sursă vitală de comunicare pentru armata țării în timpul războiului cu Rusia. La începutul acestei săptămâni, SpaceX a avertizat Pentagonul că ar putea înceta să mai finanțeze serviciul din Ucraina dacă armata americană nu contribuie cu zeci de milioane de dolari pe lună, potrivit unor documente obținute de CNN.

Scrisoarea a cerut, de asemenea, ca Pentagonul să preia finanțarea pentru utilizarea Starlink de către guvernul și armata Ucrainei, despre care SpaceX susține că ar costa peste 120 de milioane de dolari pentru restul anului și ar putea costa aproape 400 de milioane de dolari pentru următoarele 12 luni. Raportul a stârnit un val de tweet-uri din partea utilizatorilor de social media, atât pentru a apăra, cât și pentru a critica această mișcare.

De când au început să sosească în Ucraina, în primăvara anului trecut, terminalele de internet prin satelit Starlink realizate de SpaceX, compania lui Musk, au permis armatei ucrainene să lupte și să rămână conectată, chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și de internet au fost distruse în războiul cu Rusia.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook