Președintele Finlandei, Sauli-Niinisto

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a reiterat sâmbătă dreptul țării sale de a adera la NATO dacă dorește acest lucru, respingând astfel cererile Rusiei de a nu mai extinde alianța militară occidentală în apropierea granițelor sale.

“Marja de manevră și libertatea de alegere a Finlandei includ, de asemenea, posibilitatea de aliniere militară și de a solicita aderarea la NATO, dacă noi înșine vom decide acest lucru”, a declarat președintele Niinistö în discursul său de Anul Nou.

Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a cerut garanții că Finlanda nu va adera la NATO. Într-o declarație publicată de Kremlin, președintele Putin a declarat că Rusia dorește “garanții de securitate juridică internațională” care să excludă “continuarea mișcării NATO spre est”.

Sondajele de opinie sugerează că 40 la sută dintre finlandezi se opun aderării la NATO, iar 26 la sută sunt în favoarea acesteia.

Joi, președintele SUA, Joe Biden, a vorbit cu Vladimir Putin pentru a doua oară în decurs de o lună despre tensiunile cu NATO, amenințând din nou cu un răspuns dur, inclusiv cu sancțiuni fără precedent, în cazul în care Rusia invadează Ucraina.

“I-am spus clar președintelui Putin că, dacă va mai face vreo mișcare în Ucraina, vom impune sancțiuni severe”, a declarat vineri Biden. “Ne vom spori prezența în Europa împreună cu aliații Nato”.

Rusia a desfășurat 100.000 de soldați în apropierea graniței ucrainene, folosind perspectiva unei invazii pentru a face presiuni asupra NATO să dea garanții că nu se va extinde.

Președintele Niinistö a declarat că ultimatumurile Rusiei “sunt în conflict cu ordinea de securitate europeană” și a cerut ca statele europene să nu fie excluse din negocierile dintre Rusia, Statele Unite și NATO.

Înalți oficiali americani și ruși urmează să se întâlnească la Geneva în mai puțin de două săptămâni, căutând o cale de reducere a tensiunilor.

Pe lângă garanțiile scrise de securitate conform cărora Ucraina și alte foste țări sovietice vor fi excluse din orice extindere a NATO, Moscova cere ca alianța să retragă armamentul ofensiv din țările vecine Rusiei. SUA și aliații NATO spun că cererile rusești nu sunt de început.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…