Un fost deputat ucrainean, considerat de Kiev ca fiind un trădător, a fost împușcat mortal într-un parc din suburbia Moscovei, într-un atac atribuit serviciului de securitate ucrainean SBU.

Illia Kyva a fost un membru prorus al parlamentului ucrainean înainte de invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022, dar a fugit în Rusia cu o lună înainte de începerea războiului și a criticat frecvent autoritățile ucrainene online și în emisiuni de discuții la televiziunea de stat rusă.

Anchetatorii ruși au declarat că Kyva a fost ucis de un atacator necunoscut care a tras cu o armă ascunsă. El a murit la fața locului din cauza rănilor suferite. Kyva a fugit din Ucraina anul trecut, când Rusia a început să mobilizeze forțele de-a lungul graniței.

Oficialii ucraineni s-au grăbit să facă aluzie la posibila lor implicare. Andriy Yusov, un purtător de cuvânt al agenției de informații militare ucrainene, a declarat reporterilor că “Kyva este terminat” și a spus că moartea sa reprezintă “dreptate”. Kyva fusese condamnat în lipsă de un tribunal ucrainean la 14 ani de închisoare pentru acuzații care includ trădare.

În calitate de membru al parlamentului reprezentând un partid pro-rus de opoziție, Kyva a susținut legături mai strânse cu Moscova și a pus sub semnul întrebării ofertele Ucrainei de a adera la NATO și UE. El a părăsit Ucraina în ianuarie 2022, cu o lună înainte de începerea invaziei rusești. În exil în Rusia, a condamnat în mod obișnuit guvernul și armata Ucrainei în emisiuni importante de propagandă rusească.

Asasinarea nerușinată pe teritoriul rus ridică întrebări cu privire la capacitățile secrete ucrainene. Prezintă asemănări cu asasinatele anterioare ale unor susținători ruși de profil înalt, precum Daria Dugina, pentru care Ucraina nu și-a asumat direct meritele, dar nici nu a negat implicarea. Atacul subliniază războiul din umbră dintre cele două țări, care se extinde dincolo de câmpul de luptă din Ucraina.

Autoritățile ruse au deschis o anchetă, dar nu au oferit niciun suspect sau motiv.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…